We zoeken contact met de familie Dekker in Spanga, Friesland. Vorig jaar zagen we in ons onderzoek Heel Holland Zakt dat hun boerderij in rap tempo aan het verzakken is. Oorzaak: een laag grondwaterpeil en extreme droogte, waardoor de ondergrond van het veenweidegebied inzakt. Is er al een oplossing voor de Dekkers?

“Ik zwaai net een ambtenaar van de gemeente West-stellingerwerf uit,” zegt Pieter Dekker. “Vanmorgen hadden we de bewonersbegeleider op bezoek, die de verzakkingen in zijn portefeuille heeft. Veel wijzer ben ik er niet van geworden. Er komt nu weer een onderzoek, vertelde hij. En ondertussen zakt mijn woning steeds verder weg. Ik word er zo onderhand gek van.”

En dat is niet verwonderlijk. Sinds de laatste keer dat we Pieter Dekker spraken, is er niets gebeurd. Dekker heeft te maken met het waterschap, de gemeente en de provincie. Sinds 2018 is er een hoop gepraat. In dat jaar zorgde de extreme droogte in combinatie met een laag grondwaterpeil voor de eerste verzakkingen van Dekkers huis, zo bevestigt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). En hoewel de oorzaak overduidelijk is, een concrete oplossing is nog niet in zicht. De verantwoordelijkheid wordt afgeschoven, zegt Dekker.

Dramatisch

“We zitten midden in een agrarisch gebied. Die bestemming is leidend voor het waterbeheer. Voor de boeren is een lage grondwaterstand gunstig. Maar voor de woningen in De Groote Veenpolder is het dramatisch.”

“Ik wacht tot mijn woning in elkaar stort en dan komt er een containerwoning”

“Ik zit gewoon vast”

Dekker zou het liefst meteen zijn fundering aanpakken, maar dat geld is er simpelweg niet. “We hebben een relatief lage hypotheek. Die kunnen we aflossen als we zouden willen. Met de huidige staat van het pand kunnen we maximaal 130.000 euro lenen bij de bank. Maar dat is niet genoeg om dit pand van de ondergang te redden. Een ruwe schatting van het KCAF komt op 450.000 euro. Je snapt wel: ik zit gewoon vast op dit moment. En de verzakkingen gaan door, niet meer zo snel als voorheen, maar ik zie het voor mijn ogen gebeuren. Ik meet iedere twee weken de scheuren om het in kaart te brengen.”

Veiligheid van de kinderen

Pieter Dekker klinkt monter maar hij is bezorgd. Over de veiligheid van zijn gezin. Hij geeft een voorbeeld: “Gisteren was ik bezig met de druiven. Ik zet een ladder tegen de buitenmuur en klim erop. Op dat moment komt mijn vrouw naar buiten rennen, ze vraagt wat ik hemelsnaam aan het doen ben. Het hele huis schudde. Gewoon een ladder met mijn gewicht. Dus ik ga maar stutten. Je wil niet dat zo’n buitenmuur omvalt. Mijn jongens slapen er achter.”

Containerwoning staat al klaar

Op de vraag wat hij nu kan doen is hij helder: “Ik wacht tot de hele boel in elkaar stort. En dan huren of kopen we een containerwoning. We hebben al een plek op het erf verhard en geschikt gemaakt en gekeken naar zo’n containerwoning. Best comfortabel. Wanneer dat gaat gebeuren is gissen. Maar in dit tempo maximaal een paar jaar, dan is het gebeurd. Een andere oplossing zie ik niet.”

Makers