‘Ik vind het niet kunnen als homo’s hand in hand lopen’

maandag 20 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Burgerschapsles op het Koning Willem I college /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 20 februari 2017 Leestijd: 2 min.

‘Mogen homoseksuelen hand in hand over straat lopen?,’ vraagt docent Anouk van Butselaar haar leerlingen tijdens de les burgerschap. ‘Ja,’ klinkt het het ogenschijnlijk eensluidend. ‘Wie vindt het wel lastig om te zien?,’ gaat de MBO-docent verder. Twee handen gaan de lucht in.

We zijn te gast op het Koning Willem I college in Den Bosch. Een klas vol met leerlingen die opgeleid worden tot beveiliger of militair praat met elkaar over maatschappelijk thema’s. En dat kan het er nog wel eens fel aan toe gaan. ‘Alleen maar. Botsingen van waarden en normen. Van mensen die iets gehoord hebben op Facebook of via via. Ook onwaarheden, culturele verschillen. Ja, dat levert discussies op,’ legt Anouk uit.

We wonen de les bij in aanloop van Het Monitor Debat Wij/zij. Welke rol heeft het onderwijs bij de integratie van mensen met een andere culturele achtergrond? Die vraag stellen we nadat staatssecretaris Dekker van Onderwijs vorige week kritisch was op de scholen. Volgens hem moet het burgerschapsonderwijs beter. Hij concludeerde dat na een inspectierapport over deze lessen.

In burgerschapslessen worden maatschappelijk thema’s, actuele gebeurtenissen en Nederlandse normen en waarden besproken. ‘Daarin laat je ze eigenlijk bewust worden van hun eigen en maatschappelijke ontwikkelingen,’ aldus Anouk.

Ook gevoelige onderwerpen als homoseksualiteit komen aan bod. Ismail is één van de twee jongens die zijn hand opsteekt op de vraag wie het lastig vindt als homoseksuelen hand in hand over straat lopen. ‘Ik heb persoonlijk geen haat tegen homo’s, maar ik vind het gewoon niet kunnen als homo’s samen hand in hand lopen. Uiteindelijk is het een eigen keus. Ze moeten het zelf weten, maar als het zo is, kijk ik er liever niet naar,’ legt hij uit. Een klasgenoot haakt in. ‘En als het twee lesbische vrouwen zijn?’, vraagt Jules zich af. ‘Dat vind ik hetzelfde,’ reageert Ismail. ‘Twee vrouwen vind ik ook niet kunnen.’

Pijn en verdriet

Volgens Anouk van Butselaar is het erg belangrijk om dit soort onderwerpen te bespreken. ‘Het is belangrijk om te leren dat iedereen een verhaal en waarden en normen heeft. En vaak zijn ze helemaal niet zo verschillend. En ze krijgen daardoor meer begrip. De kern is hetzelfde. Ze hebben allemaal dezelfde pijn en verdriet. Ze willen allemaal gezien en erkend worden in de samenleving.’

Vanavond om 21.00 uur op NPO2 staat het vierde en voorlopig laatste Monitor Debat in het teken van de culturele verschillen en hoe we er in Nederland mee om gaan. We zijn benieuwd hoe jij hierover denkt. Discussieer mee tijdens de uitzending op Facebook. Vanaf 21:00 uur kun je hier live kijken en reageren.

Lees meer over

Algemeen Debat: Wij/zij
Verkenning Research Opnames Uitzending

35 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijzen Nederlanders ‘integratie en immigratie’ en ‘samenleven’ aan als belangrijkste problemen waar ons land op dit moment mee kampt. Moeten ‘zi...
Alles over dit onderzoek