‘Ik sta niet in voor de veiligheid van de windboeren en hun gezinnen’

donderdag 22 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Windmolens in het land / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

donderdag 22 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Er dreigen ‘harde acties’ tegen de komst van windmolens in de veenkoloniën op de grens van Drenthe en Groningen. Dat zegt Jan Nieboer van actiegroep Tegenwind. Deze week besliste de Raad van State dat de bouw van 45 windmolens in het gebied definitief door kan gaan. Maar Nijboer denkt dat de bewoners het hier niet bij zullen laten zitten.  

‘Al onze 185 bezwaren tegen de windmolens zijn integraal afgewezen door de Raad van State. De inwoners van het gebied worden door de komst van de windmolens in de kern van hun bestaan geraakt. Hun huizen worden onverkoopbaar en men krijgt veel overlast door het geluid van de molens en de slagschaduw,’ aldus Nieboer.

Harde maatregelen

In oktober 2015 maakten wij al een uitzending over de weerstand tegen de plannen voor windenergie in Drenthe. Daarin zei Nieboer dat het een ‘ramp’ zou zijn als de plannen doorgingen. Het verzet groeide de afgelopen jaren alleen maar verder. Deze maand nog werden er pamfletten verspreid met daarop hakenkruizen en het hoofd van de gedupeerde van de provincie Drenthe. De provincie is verantwoordelijk voor het aanwijzen van locaties voor windmolens.

Nieboer zegt dat inwoners van het gebied hem op straat aanspreken met ideeën die de veiligheid bedreigen van de initiatiefnemers van windmolens. Hij spreekt van mogelijke ‘terreuracties’. Wat die acties precies zijn mag Nieboer niet zeggen. ‘Ik heb de concrete geluiden gemeld bij de politie en die hebben mij geadviseerd die niet openbaar te maken, om te voorkomen dat mensen op ideeën komen.’ Hij voegt er wel aan toe: ‘Ik sta momenteel niet in voor de veiligheid van de windboeren en hun gezinnen.’

Duurzame energie 

Ook de gemeenten in de regio, Borger-Odoorn en Aa en Hunze, zijn jarenlang tegenstander geweest van de windmolens. Om duurzame energie op te wekken, willen ze liever grote velden met zonnepanelen dan windmolens. Wethouders van de gemeenten zeggen bij RTV Drenthe dat ze ‘teleurgesteld' zijn in het oordeel van de Raad van State. Volgens hen is er geen draagvlak onder de bevolking voor de komst van de windmolens. Nieboer van Tegenwind houdt zijn hart vast: ‘Een groep van duizenden inwoners wordt hier al jaren voor de gek gehouden door de overheid. Ik heb er begrip voor als deze mensen hun beheersing verliezen.’   

De Drentse gemeente staan niet alleen in hun verzet tegen de windmolens. Op veel plekken in Nederland ziet men de komst van de vaak meer dan honderd meter hoge turbines niet zitten. In ons onderzoek ‘Klimaatconflict in de polder’ proberen wij te achterhalen of gemeenten wel energieneutraal kunnen worden zonder windmolens. Energieneutraal betekent dat je alle energie die je gebruikt, duurzaam opwekt.

Veel tegenstanders van windenergie willen liever zonnepanelen. Wij vragen ons af of dit haalbaar is. Kunnen gemeenten wel zonder windmolens als ze 100% van hun energie duurzaam willen opwekken? En als ze er voor kiezen om alleen te gaan voor zonne-energie, hebben ze dan ideeën hoe ze de energie die op zonnige zomerdagen wordt opgewekt, kunnen gebruiken op een koude, bewolkte winterdag?

Als jij hier meer van weet, deel dan jouw verhaal en help ons verder! Samen met jou proberen we te ontdekken of gemeenten door hebben wat ze moeten doen om energieneutraal te worden en of dit gaat lukken. 

 

Lees meer over

Natuur en milieu Klimaatconflict in de polder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Klimaatconflict in de polder

Opnames

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 20 januari 22:40u, NPO2

243 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Klimaatconflict in de polder

Help ons!

Kunnen gemeenten wel zonder windmolens als ze 100% van hun energie duurzaam willen opwekken? Als jij hier meer van weet, deel dan jouw verhaal en help ons verder! Samen met jou proberen we te ontdekken of gemeenten door hebben wat ze moeten doen om energieneutraal te worden en of dit gaat lukken.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Moet Nederland nieuwe kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen? Volgens voorstanders kan het niet anders, want met wind- en zonne-energie redden we het niet. Bij de opwekkin...
Alles over dit onderzoek