‘Ik reed met 80 km/uur zijn erf op en zei wat maak je me nou!’

donderdag 03 september 2015 Leestijd: 1 min.

windmolengratis /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 03 september 2015 Leestijd: 1 min.

De onvrede over de plaatsing van windmolens loopt zo hoog op dat het met de gezelligheid in sommige Drentse dorpen over is. Een bewoner vertelde dat je het kan merken in de kerk, op de sportclub en in de winkels, waar voor en tegenstanders elkaar de rug toe draaien.

Piepende remmen

Een andere bewoner, een tegenstander van de windmolenplannen, vertelde dat hij in contact wilde komen met de initiatiefnemers van de plannen. Hij vroeg een bevriende boer of hij er wat van wist, maar dat was niet het geval. Vier maanden later bleek diezelfde boer windmolens te krijgen. Toen de bewoner daar lucht van kreeg stoof hij met 80 km/uur het erf van die boer op, stopte met piepende remmen vlak voor zijn voeten en vroeg hem waar hij mee bezig was. De boer begon te stamelen maar uiteindelijk erkende hij dat het om het geld gaat. Waarop de tegenstander uitriep:

‘Maar waarom communiceer je dat dan niet met het dorp?’

Tweespalt

De rode lijn in al deze verhalen is tweespalt in de dorpen. Als je een schuldige wilt aanwijzen is het het gemakkelijkst om naar de boeren, die de windmolens laten bouwen, te wijzen. Zij zouden hun buren niet open over de plannen hebben verteld, en vangen wel geld. Je kan daar tegenin brengen dat die molens toch ergens moeten komen, als je tenminste gelooft in windenergie. En dat doen ook veel tegenstanders in Drenthe wel degelijk.

Wij zijn meer geïnteresseerd in de vraag waarom de gemoederen in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze zo hoog op lopen. En dat zit hem meer in de onvrede over de politiek en het idee dat ze niet serieus worden genomen. Zoals een ondernemer zei: ‘Ik ben er helemaal ziek van. Het is een zieke boel.’ En dat terwijl nota bene verschillende ministers van Economische Zaken steeds hebben gezegd dat er draagvlak moet zijn.

Inspraak

Anderen zeggen dat de procedures goed gevolgd zijn. En wij tellen inderdaad wel 5 inspraakmomenten. Wat stelden die voor? Is er echt geluisterd? Wij zoeken dat uit en hebben besloten dat de uitzending van 27 september over de inspraak van deze dorpen zal gaan. Heb jij een tip voor ons? Mail: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek