‘Ik mag niet in het centrum wonen, daarvoor ben ik te arm’

vrijdag 20 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Still_teun /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

vrijdag 20 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Zondag zenden we onze reportage uit over de vastgelopen huurmarkt. We stelden een ogenschijnlijk simpele vraag: waarom is het zo moeilijk om een betaalbare huurwoning te vinden? Vrijwel meteen werden we geconfronteerd met een stapel aan maatregelen die de afgelopen jaren op de huurmarkt zijn losgelaten: de verhuurderheffing, passend toewijzen, inkomensafhankelijke huurverhogingen en de herziening van het woningwaarderingsysteem.

In die wirwar aan technische termen is het makkelijk uit het oog te verliezen dat het hier om mensen gaat. Mensen die verdwaald raken in een systeem dat voor hen steeds onnavolgbaarder wordt. Dat is althans de teneur van de tientallen mails die ons de afgelopen weken bereiken.

Want, wat te doen als je huurverhoging gebaseerd is op je inkomen van twee jaar geleden, terwijl je inkomen van dit jaar sterk is gedaald? Wat betekent dat voor huurtoeslag, als door diezelfde huurverhoging je huur boven de toeslaggrens uit stijgt? Moet je dan verhuizen, waarbij weer wordt gekeken naar je inkomen van dit jaar om te bepalen of je wel recht hebt op een sociale huurwoning?

Klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Een tipgever laat ons weten:

'Gevangen in een huurwoning, dat geeft behoorlijk veel slapeloze nachten. Hoe het allemaal te redden? Hopen op werk, maar ook dáár is het gezien mijn 55 jaar zoeken naar een naald in een hooiberg.'

‘Weggedrukt naar buitenwijken’

Veel tipgevers reageren op de casus die we volgden rond Edith Cammenga uit Gouda, die zichzelf betitelde als huurvluchteling. Die term raakte een gevoelige snaar bij tipgevers die wanhopig zoeken naar een goedkopere huurwoning. Door passend toewijzen worden zij steeds verder naar de randen van de stad gedrukt. De woningen in het centrum zijn voor hen te duur.

'Wij mogen een huis huren van niet hoger dan 586 euro netto anders krijgen wij geen huursubsidie, maar er zijn haast geen huizen meer van dit bedrag. Die vind je alleen nog in het getto of buiten het centrum. Met een uitkering horen wij kennelijk ook niet in het centrum, wij horen in de buitenwijken.'

Wij vragen ons af: Wat betekent dit voor de leefbaarheid van stadswijken? Zeker als de sociale woningvoorraad in de steden rap afneemt door liberalisatie en verkoop. Scheefhuurders in populaire wijken wijzen ons erop wat er met woningen gebeurt, zodra zij de jaarlijkse huurverhogingen zat zijn en vertrekken.

‘Zodra wij eruit gaan, wordt van het huis een vrije sector woning gemaakt ter waarde van € 1100,-. Dat gebeurt met elke woning in het appartementencomplex. Dus het complex moet een vrije sector appartementencomplex worden en geen complex voor sociale huur.'

Ook verschillende huurdersorganisaties en wijzen ons hierop. Met name in populaire wijken liberaliseren corporaties veel sneller dan in sociaal zwakkere stadswijken. Het gevolg: lagere inkomens kunnen alleen daar hun heil zoeken. Een signaal dat we overigens ook van corporaties zelf krijgen. Omdat ze maar voor een deel van hun woningvoorraad de huren laag kunnen houden, kunnen ze minder goed inkomensgroepen mixen in wijken die dat wel nodig hebben.

OPROEP

Hoe veranderen steden door het woningbeleid van dit kabinet? Welke sociale gevolgen heeft dat? We willen hier graag meer van weten. Tip ons op demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek