Gezondheid en zorg / Zorg aan huis

‘Ik kan alleen noodzakelijke zorg leveren en dan vlieg ik naar de volgende.’

maandag 09 oktober Leestijd: 2 min.

Suggesties voor het noodplan dat de beroepsvereniging vandaag aan de politiek presenteerde. Uit een peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden veel tijd kwijt zijn aan zaken niet direct met d... /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

maandag 09 oktober Leestijd: 2 min.

‘De verpleging is het mooiste beroep dat er is. Maar ik maak me wel zorgen over patiëntveiligheid en de werkdruk.’ Uit nieuw onderzoek van de beroepsvereniging van verpleegkundigen (V&VN) blijkt dat 48% van de verpleegkundigen vindt dat de patiëntveiligheid is afgenomen door het personeelstekort in de zorg.

Terwijl de fracties van de partijen aan de formatietafel zich over het nieuwe regeerakkoord buigen, luidt de beroepsvereniging alvast de noodklok. Volgens V&VN is een noodplan nodig om ‘onmenselijke effecten van personeelstekorten in de zorg tegen te gaan’. De beroepsvereniging baseert zich op een peiling die werd uitgevoerd onder 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden.

lees ook: De 4 belangrijke knelpunten in de wijkzorg dinsdag 03 oktober

Meer dan driekwart van de verpleegkundigen merkt dat de werkdruk sterk is toegenomen. Ze geven aan dat het structurele overwerk en de gebroken diensten van invloed zijn op hun gezondheid en privéleven. Bovendien zeggen verpleegkundigen en verzorgenden dat ze zich schuldig voelen, omdat ze te kort schieten in de zorg aan patiënten. ‘Ik kan alleen de noodzakelijke zorg leveren en dan vlieg ik door naar de volgende patiënt.’

OPROEP: Wij zijn op zoek naar mensen die thuiszorg krijgen, of waarvan iemand in de omgeving thuiszorg krijgt. Hoe ervaar jij de verleende zorg en de tijd en aandacht die verpleegkundigen in de wijk hebben? Deel het met ons via demonitor@kro-ncrv.nl

Fouten

Volgens de ondervraagden zijn veel teams onderbezet, nu steeds meer zorg aan huis moet worden verleend. Hierdoor moeten cliënten langer wachten op zorg en krijgen ze te maken met veel invalkrachten, waardoor overzicht snel ontbreekt en bijvoorbeeld fouten worden gemaakt in de medicatie.

Directeur van V&VN Sonja Kersten noemt in een verklaring de resultaten ‘alarmerend’ en roept de politiek op snel actie te ondernemen. Betere arbeidsvoorwaarden moeten de zorg in ieder geval aantrekkelijk maken voor de circa 125.000 werknemers die de komende jaren nodig zijn. Daarnaast kunnen enkele concrete maatregelen al direct leiden tot meer tijd voor patiënten. Zo gaat volgens de beroepsvereniging nu veel tijd verloren aan het bijwerken van de administratie en het uitvoeren van ondersteunende taken, zoals schoonmaak van het kantoor, het bijhouden van voorraden en het aannemen van telefoontjes. Kersten: ‘Er zijn dringend nieuwe collega’s nodig. Maar er zijn ook mogelijkheden om de werkdruk morgen al te verminderen en tijd te winnen voor patiënten en bewoners. Het is heel belangrijk dat managers en bestuurders écht open staan voor de oplossingen van de werkvloer.”

In ons dossier Zorg Aan Huis schreven we de afgelopen tijd al een aantal verhalen over de werkdruk in de thuiszorg. Heb je een tip? Mail ons dan op demonitor@kro-ncrv.nl

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen Verslaggever

Niels van Nimwegen is verslaggever bij De Monitor en maakte tot nu toe verhalen over de huursector, uitbuiting van starters op de arbeidsmarkt, de vastgelopen spoedzorg en verschillende afleveringen van het dossier ‘Lokaal Bestuur’. 'Wat ik sterk vind aan de Monitor is dat we thema’s lang volgen en door tips in contact komen met belangrijke sprekers die voor andere journalisten verborgen blijven. Dat levert vaak originele verhalen op, of een invalshoek bij een nieuwsfeit dat door andere programma’s is gemist.' Niels werkte eerder voor Radar en Zembla.

Lees verder
@nvnimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Nederlanders worden oud in eigen huis. Ouderen willen dat zelf ook, maar veel keuze hebben zij niet. Het aantal plekken in verzorgingshuizen wordt snel afgebouwd, terwijl Nederland in rap tempo vergrijst. Wat betekent dit voor de al overbelaste wijkverpleegkundigen? En hoe haalbaar is de doelstelling om over 5 jaar 30.000 nieuwe thuiszorgmedewerkers in de wijk te hebben?

Alles over dit onderzoek