‘Ik hoorde de huurprijs en de grond zakte onder mijn voeten weg’

maandag 23 mei 2016 Leestijd: 3 min.

16 (002) /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

maandag 23 mei 2016 Leestijd: 3 min.

Bijna 120 mails ontvingen we op onze reportage van gisteren over de strijd op de Nederlandse huurmarkt. We tonen in ons onderzoek ‘Huurdersproblemen' aan dat de nieuwe wetgeving armlastige huurders met de rug tegen de muur zet. Dat het onderwerp leeft merkten we de afgelopen tijd al, maar ook de tientallen reacties op Twitter en Facebook geven aan dat dit een onderwerp is waar veel Nederlanders mee kampen. De reacties komen niet alleen van huurders, maar ook van lokale politici.

We zien ook veel reacties over de extra druk op wachtlijsten voor hun huurhuis door asielzoekers die urgentie krijgen bij het zoeken van woningen. Iets waar we vanwege tijdgebrek niet nader op in zijn gegaan. Wel is zeker dat bij urgentieverklaringen het toegenomen aantal statushouders een rol speelt bij de oplopende wachttijd. Al is het wel zo dat we daarbij niet spreken over maanden of jaren extra wachttijd en lokaal verschilt dat ook sterk. Ons onderzoek focuste zich in deze fase op het effect van de verhuurderheffing in relatie tot passend toewijzen. Hier reageert VVD-kamerlid Roald van der Linde op.

Huurverhogingen

In onze mailbox vinden we zoals verwacht veel huurders die ons wijzen op sterk gestegen huurprijzen. Kijkers die kampen met huurverhogingen op basis van een inkomen dat ze inmiddels niet meer verdienen. Maar we krijgen ook mails van een opvallende groep die we nog niet in beeld hadden: ouders met volwassen kinderen die nog altijd thuis wonen, omdat die laatsten moeite hebben om een woning te vinden. De salarissen van de kinderen worden bij het huishoudinkomen opgeteld, wat weer gevolgen heeft voor de hoogte van de huur van de ouderlijke woning.

Tipgever Jay schrijft:

'Mijn salaris is te laag om een hypotheek te krijgen, te laag voor de vrijesector en ik kan geen kant op. Hetzelfde geldt voor mijn broertje van 25. Tegelijkertijd gaat de huur voor mijn ouders met sprongen omhoog, omdat onze gezamenlijke salaris veel te hoog is. Wat als wij ooit een huis vinden? Dan zitten mijn ouders met een veel te hoge huur (nu kunnen wij nog meehelpen).'

Passend toewijzen

Veel tipgevers reageren ook op ons nieuws over ouderen die in de knel komen door ‘passend toewijzen’ . Zij wijzen ons erop dat dit probleem breder is dan alleen zorgwoningen. Met name ouderen lopen tegen muren op bij het vinden van een betaalbare seniorenwoning, omdat die woningen zich in een prijsklasse bevinden waarop zij niet kunnen reageren.

Een tipgever op leeftijd uit Zoetermeer laat ons weten:

Voor woningen die op dit moment verhuurd worden voor tussen de 400 en 450 euro wordt aan de volgende huurder 650 euro gevraagd. Ik kan binnen Zoetermeer niet verhuizen omdat ik dan tegen het passend toewijzen beleid aanloop. Dus het volume betaalbare woningen voor lagere inkomens (onder de 22.000 euro per jaar) zal ook om deze reden steeds verder af nemen.

Woonbond

De Woonbond reageerde vanmiddag ook op de problemen rondom passend toewijzen. Volgens woordvoerder Marcel Trip blijft de Woonbond achter het systeem van passend toewijzen staan, maar is inmiddels wel duidelijk dat in de uitvoering van de wet veel mis gaat. Volgens Trip is het van belang dat er goed gemonitord wordt of de slaagkans van huurders niet afneemt als gevolg van de manier waarop corporaties de wet uitleggen.

Tilburg

Een opvallend groot aantal reacties komt uit Tilburg. Tipgevers wijzen ons erop dat het systeem van passend toewijzen duidelijk heeft gemaakt dat het aanbod onder de 600 euro erg laag is. Een tipgever schrijft over haar zoon van 29 die noodgedwongen nog op kamers woont. Hij kan niet meer dan 600 euro betalen, maar in dat prijssegment verdringen woningzoekenden elkaar.

Je hebt in Tilburg een systeem Woninginzicht. Daarin heb je 3 modellen: aanbod, loting en particuliere huur. Je kunt per week 3 keuzes maken. Mijn zoon staat iedere keer rond de 200ste van de lijst. Kortom:het leven van mijn zoon kan zo niet beginnen, bijvoorbeeld samenwonen en een gezin beginnen.

Een andere tipgever uit Tilburg vertelt over een nieuwbouwwoning waarvoor zij in aanmerking zou komen. Na zestien jaar ingeschreven te hebben gestaan stond ze bovenaan de lijst. Om er tijdens de bezichtiging achter te komen dat de huur hoger zou worden dan haar aanvankelijk was verteld.

Een huis met 2 slaapkamers ging van €586,- nu ineens naar €628,-. Ik moest ervan huilen. 56 jaar en de grond zakte onder mijn voeten weg. Nu, op zondagavond, ben ik er nog ondersteboven van. Ik kan het geen woorden geven.

Oproep

Het kan toeval zijn, maar we vragen ons af waarom Tilburg er zo uitspringt. Ben je bekend met de Tilburgse woningmarkt? Of heb je een andere tip voor ons over de woningmarkt? Jouw tips zijn welkom op: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1409 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek