Als iemand ziekenhuizen van binnen en buiten kent, is het Marian wel. Zij moet regelmatig langskomen voor behandelingen en controles en op advies van één van de artsen 40 kilo afvallen. ‘Maar als je emotioneel bent, zoals na een slechte uitslag, dan is het moeilijk om niet naar die chocolademuffin te grijpen. Vooral als een gezonde salade ver te zoeken is in het restaurant.’

‘Het is gek dat je in een ziekenhuis echt op zoek moet naar gezond eten.’ En dat horen we vaker tijdens ons onderzoek Obesitas. ‘Ik vind het moeilijk om verleiding te weerstaan en ga nu vaak vooraf naar de groenteboer zodat ik wat in mijn tas heb zitten als ik naar het ziekenhuis ga.’

Comfort food: niet in het ziekenhuis

‘Ik heb een knieblessure en kon nauwelijks nog twee kilometer lopen. Dat ik moest afvallen, daar kan ik de orthopeed alleen maar gelijk in geven. Ik had net dat duwtje nodig om de knop om te zetten.’ Sindsdien heeft Marian haar eetpatroon drastisch aangepakt. Maar in de ziekenhuizen is vaak weinig te vinden dat past bij haar nieuwe leefstijl. ‘Gek toch? Dat je net te horen krijgt dat je 40 kilo moet afvallen en je op dezelfde locatie hoofdzakelijk makkelijk comfort food kan krijgen. Hoog in calorieën en koolhydraten. Voor de salade moet je serieus moeite doen. Het ligt niet in de vitrine.’

‘Ik zag in één van de ziekenhuizen op het menu staan: boerenkool, nasi en lasagne. Stuk voor stuk echt wel lekker. Maar niet iets dat ik kan eten. Te veel koolhydraten. Een stukje vis met groente en friet zou wel kunnen. Dan laat ik de friet weg.’

‘Ik eet tegenwoordig weinig koolhydraten en dus geen brood. Als ik echt honger heb, neem ik maar een uitsmijter, dat kan wel zonder brood. En een kopje koffie of muntthee en een appel. Dan houdt het wel zo’n beetje op. Zelf een salade kunnen samenstellen zoals bij een saladebar zou fijner zijn, nu moet je er om vragen en kijken ze wat er van de garnering beschikbaar is, dat vind ik echt een drempel. ‘

Maag als een echoput

‘Ik maak tegenwoordig andere keuzes. Drie keer op een dag eten is genoeg. Ik heb een maag als een echoput en kan de hele dag door eten zonder misselijk te worden. En dat deed ik dan ook. Ik at wel gezond, maar te veel.’

‘Mijn nieuwe wereld is op een gezond gewicht komen en blijven. Ik zit bijna op het goede BMI. Op gewicht blijven, is de grootste uitdaging. Ik zie er 10 jaar jonger uit en loop veel makkelijker en heb pas zelfs de wandelmarathon van Egmond gelopen. Ik heb geen beloning meer nodig in de vorm van een muffin, omdat ik weet wat het mij oplevert als ik hem laat staan.’

Patatje moet kunnen

Marian heeft een paar tips voor ziekenhuisrestaurants die de verkoop van gezonde voeding willen promoten. ‘Meer variatie bieden. De gezonde keuze makkelijk beschikbaar stellen: ‘Denk aan een saladebar’ of ‘take away’-achtige samenstellingen. En dat je apart moet vragen naar de lekkernijen zoals de vers afgebakken muffins. Small voor wie er wel zin in heeft, maar ook gezond wil blijven en XL voor wie daar behoefte aan heeft.’

Marian vindt niet dat ziekenhuizen helemaal moeten stoppen met de verkoop van ongezonde producten. ‘Ik vind dat je een patatje of gevulde koek moet kunnen eten, als je dat wil.’ Maar een ziekenhuis heeft wel een voorbeeldfunctie, vindt zij. ‘Het is raar om in de spreekkamer te praten over gezonde voeding en vooral comfort food voor te schotelen als je uit de spreekkamer komt. ‘

Makers