Persoonlijk verhaal Cannabis

‘Ik had nog nooit geblowd, nu heb ik eigen wietplanten in de tuin’

dinsdag 01 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Cannabisplant / Esteban Lopez via Unsplash

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 01 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

‘Ik slaap veel beter met cannabis en mijn pijn is gedempt.’ Dorine* reageert op ons artikel Is cannabis slecht voor je gezondheid?. Ze heeft een spierziekte en vindt dat cannabis veel meer voordelen biedt dan chemische middelen. ‘Die pillen doen meer kwaad dan goed.’ Ze moest wel een drempel over om cannabis te gaan gebruiken, want: ‘Het is toch drugs’.

 Dorine had nog nooit geblowd, nu heeft ze haar eigen wietplanten in de tuin. Ze heeft een aandoening aan haar spieren en zenuwen en slikte daar medicijnen voor waar ze hele zware bijwerkingen van kreeg. Ze ging bijvoorbeeld slecht zien. Dorine wilde van de pillen af en probeerde verschillende soorten medicinale wietolie. Maar als ze op vakantie wil naar het buitenland, wil ze niet het risico lopen dat ze strafbaar is door de olie mee te nemen. Ze vraagt haar neuroloog om een recept voor medicinale wiet en krijgt twee soorten voorgeschreven met een lage dosering THC, dat is de werkzame stof in cannabis die pijnstillend werkt. De mediwiet blijkt niet goed te werken: Dorine heeft baat bij een hogere dosering THC, maar daar wil haar neuroloog niet aan.

 Zaadje niet opgekomen

Dorine besluit zelf cannabis te kweken en haar eigen olie te maken. ‘Ik kreeg weleens wiet van vrienden of kocht zelf via een coffeeshop, maar daar kreeg ik alleen maar gruis en je weet niet wat er in zit.’ Nu heeft ze zelf planten, die houdt ze binnen en buiten. ‘Ik ben pas weer met een kweek begonnen, er is maar één zaadje niet opgekomen.’ Moeilijk vindt ze het niet. ‘Ik houd een logboek bij van de soort en zo verbeter ik steeds mijn eigen kweek.’

 Koopwoning

Omdat ze een koopwoning heeft, vindt Dorine het minder eng om zelf te kweken omdat ze niet haar huis kan worden uitgezet. De buren zijn ook op de hoogte en vinden het goed dat ze kweekt. ‘Aan één kant boden ze zelfs aan dat ik ook in hun tuin een plantje mag neerzetten.’ Toen er laatst was ingebroken in haar schuur, deed ze aangifte zonder er bij na te denken dat de politie op de stoep zou staan. Ze liet de wijkagent binnen. ‘Ik bleef maar hopen dat de wietplanten die achter in de tuin stonden, buiten zijn zicht bleven.’

Raar gedragen

‘Ik ben er altijd eerlijk over geweest, ook op mijn werk. Ik heb al mijn collega’s gemaild dat ik wietolie gebruik tegen de pijn en dat ze het me moesten zeggen als ik me raar zou gedragen.’ Maar dat is nooit gebeurd. Dorine gebruikt de hele dag door, elke 4 uur ongeveer neemt ze wat olie. ‘Ik zou wel meer willen innemen, maar je mag geen auto rijden als je cannabis gebruikt.’ De pijn die ze heeft gaat niet helemaal weg, maar wordt wel gedempt.

Haar neuroloog kan niet zien of het cannabisgebruik invloed heeft op haar ziekteverloop. 

 

*De echte naam van Dorine is bij de redactie bekend.

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek