‘Ik ging als kind wel eens mee en weet dat ik bijna stikte van de lucht’

maandag 07 december 2015 Leestijd: 2 min.

Havengebied Rotterdam /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 07 december 2015 Leestijd: 2 min.

Onze uitzending over het dossier Ziek door het werk zorgt vooral voor medeleven en herkenning bij mensen. Zo mailen verschillende mensen dat ze zich net zo in de steek gelaten voelen als Albert Schuurman. Hij vecht al 16 jaar tegen zijn werkgever om zijn beroepsziekte erkend te krijgen.

Als jouw werkgever ontkent dat je een beroepsziekte hebt, dan kan het juridische getouwtrek zomaar 10 jaar duren. Dat wordt ook wel een dubbele ziektelast genoemd, omdat je niet alleen een ziekte hebt maar ook nog eens die strijd moet aangaan. Iets wat niet iedereen bol kan werken, zo lezen we in onze mailbox:

‘Heb jaren gestreden voor erkenning van mijn opgelopen beroepsziekte, maar heb de strijd moeten staken i.v.m. mijn ziekten.’

Albert Schuurman hield wel vol en hoewel hij onlangs in een tussenvonnis van de rechter gelijk kreeg, kan hij niet blij zijn met dat oordeel. Daarvoor is teveel kapot gemaakt en daardoor lukt het hem niet om de strijdbijl te begraven. Dat zorgt voor medeleven op Twitter:

Dat Albert Schuurman zo lang heeft moeten strijden, levert verbazing op. Want waarom hebben we het zo slecht geregeld voor mensen met beroepsziekten?

Ook Yvonne Waterman mailt ons. Zij is gepromoveerd op het gebied van werkgeversaansprakelijkheidsrecht voor arbeidsongevallen en beroepsziekten en onderschrijft wat wij tot nu toe al hebben blootgelegd:

‘Zestien jaar! en dan nog slechts een tussenvonnis in eerste instantie krijgen - hoe droevig is dat voor de heer Schuurman en hoe beschamend voor de rechtsbedeling in Nederland. Deze slachtoffers moeten niet slechts een buitengewoon lange procesgang ondergaan, maar ook onredelijk veel kosten opbrengen; en de heer Schuurman heeft het relatieve geluk dat hij een goede advocaat heeft getroffen, want voor de meeste van zijn lotgenoten en ook voor de meeste advocaten is het beroepsziekterecht niet meer dan een onvoorspelbaar lot uit de loterij. Dat staat de Nederlandse 'rechtsstaat' bepaald niet fraai.’

Nog meer herkenning lezen we in de mail over het voorbeeld van dieseldamp bij buschauffeurs. In onze uitzending vertelden Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort dat ze al jaren ervoor proberen te zorgen dat de gevaren van dieseluitstoot serieus worden genomen. Een dochter van een buschauffeur herkent dat verhaal en mailt over haar overleden vader:

‘Ik ging als kind wel eens mee en weet nog wel dat ik bijna stikte van de lucht.’

Hoewel ze niet weet of de dood van haar vader hiermee te maken heeft, legt ze wel de link.

‘Mijn vader is overleden aan de gevolgen van kanker. Alvleesklier. Geen longkanker.'

Dat er iets moet gebeuren is inmiddels wel duidelijk. Dat vindt ook PvdA-Kamerlid Grace Tanamal. Zij wil dat er een oplossing komt voor de problemen met beroepsziekten. Daarom gaat ze morgen naar aanleiding van onze uitzending minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen stellen.

We houden deze en andere ontwikkelingen in de gaten.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek