‘Ik ga mee naar het ziekenhuis, anders kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan’

zondag 02 december 2018 Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken en Eline / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 02 december 2018 Leestijd: 2 min.

‘Als Eline in goede doen is, dan gaat ze in het ziekenhuis aan de wandel en als er iets met haar canule gebeurt (buisje in haar keel, red.), dan krijgt zij geen adem meer. Als zij in slechte doen is dan moet zij zó vaak worden uitgezogen, dan ben ik de hele nacht bezig,’ vertelt kinderverpleegkundige Jacqueline Colpa. Volgens haar is het noodzakelijk dat óf zij of één van haar ouders bij de ernstig beperkte Eline blijft als zij wordt opgenomen. ‘Een verpleegkundige in een ziekenhuis heeft geen tijd om continu bij haar te gaan zitten, maar dat is echt wel nodig bij haar.’

Eline is een meisje dat extreem veel en intensieve zorg nodig heeft. Dat komt onder meer door haar tracheacanule: een buisje in haar keel waardoor ze ademt. Ze heeft 24 uur per dag toezicht nodig, omdat ze ieder moment kan stikken. Haar ouders zetten een team aan verpleegkundigen en andere begeleiders in vanuit hun persoonsgebonden budget (pgb) om Eline te verzorgen.

Meerdere keren per week wordt Jacqueline Colpa ingezet. Voor ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis, gaan we bij haar langs als ze aan het werk is bij Eline.

Colpa: ‘Ik heb zeven kinderen waar ik voor zorg. Ik zorg thuis voor ze en soms logeren ze ook bij mij om de ouders compleet te ontzorgen. Als de kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen, ben ik er ook vaak bij zodat het kind daar niet alleen is en ook de goede zorg krijgt.’

Pgb-er in het ziekenhuis

Er zijn meerdere ouders die ons laten weten dat ze graag een verpleegkundige zouden willen meenemen naar het ziekenhuis als hun ernstig beperkte kind daar wordt opgenomen. Ouders blijven vaak 24/7 bij hun kind tijdens een opname, maar dat is heel zwaar: ze kunnen niet even een kwartiertje weg bij hun kind, ze hebben ook nog een baan en er zijn soms broertjes of zusjes die ook moeten worden opgevangen.

lees ook: ‘Als Pascal bromt is het niet goed, maar in het ziekenhuis zeggen ze: ‘Hij bromt zo gezellig’ dinsdag 20 november

Maar verpleegkundigen die vanuit pgb-geld worden betaald mogen officieel niet worden ingezet in het ziekenhuis. Volgens de regels van de zorgverzekeraar mag het pgb alleen thuis worden gebruikt.

Colpa: ‘In mijn ogen is het noodzakelijk dat ik meega met Eline en met mijn andere cliënten.’ Dat vinden ook Elines ouders, die gewoon bij hun zorgverzekeraar hebben gemeld dat ze verpleegkundigen ook in het ziekenhuis inzetten. Dat wordt gedoogd.

Het is beleving

Kinderartsen zeggen dat kinderen in hun ziekenhuis áltijd veilig zijn, maar dat er wel een verschil is met thuis. Michiel Houben, kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis: ‘Er is een groot verschil in wat de ouders thuis en wat zij hier in het ziekenhuis kunnen ervaren. Omdat er thuis één-op-éénverpleging is en omdat er hier andere aantallen verpleegkundigen zijn voor meerdere kinderen. Maar het is niet zo dat kinderen in levensgevaar zijn. Er wordt hier heel goed medisch beleid gevoerd.’

lees ook: Kinderarts: ‘Deze kinderen zijn áltijd veilig bij ons, maar er is wel een verschil met thuis’ woensdag 28 november

Colpa: ‘Dat wordt wel vaker gezegd, dat het beleving is, maar dat is het niet. Als jij zo’n kind zou hebben, dat volledig afhankelijk is van jou, die naar een ziekenhuis gaat, waar de verplegers een paar keer per dag elkaar afwisselen en die allemaal jouw kind niet kennen. Jouw kind kan niet duidelijk maken wat hij wil, jouw kind kan niet op het belletje drukken, jouw kind heeft gewoon recht op 24 uur zorg.’

Wil je op de hoogte worden gehouden van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ik houd je iedere twee weken op de hoogte met een update.

Kijk op dinsdag 4 december naar De Monitor over de ziekenhuiszorg voor kinderen met een ernstige beperking, om 21.25 uur op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek