'Ik ga echt niet mee naar de gevangenis, ik ben over 10 dagen uitgerekend.'

vrijdag 02 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

baby.meryem /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 02 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Wij zijn bij een jonge moeder van twee kinderen voor ons dossier 'Gegijzeld door de overheid'. Ze werd bijna meegenomen naar de gevangenis voor een onbetaalde verkeersboete, terwijl ze hoogzwanger was op dat moment.

Ze vertelt ons dat op een ochtend, vier weken geleden, de politie op de stoep stond. Ze wilden haar direct meenemen voor een gijzeling van 15 dagen, omdat ze een verkeersboete heeft openstaan van 1256 Euro. Op dat moment was ze hoogzwanger van haar tweede kind. Omdat ze geen geld en geen inkomen had, kon ze die boete op dat moment niet betalen.

Ze zei tegen de politie: “ik ga echt niet mee, ik ben over 10 dagen uitgerekend en ik heb een kind rondlopen van 1 jaar oud.’” De politie zou volgens haar hebben gezegd dat ze het kind ook wel in de cel kon krijgen.

Na een discussie kreeg ze uiteindelijk 12 uur de tijd om het geld bij elkaar te krijgen. “Ik stond onder medisch toezicht omdat mijn kindje te korte armen en te korte benen leek te hebben. Ik moest twee keer in de week naar het ziekenhuis voor een echo en controle. Ik was heel bang om in de cel te moeten bevallen.” Vrouwen worden als zij moeten bevallen in detentie, naar het ziekenhuis gebracht.

Bureau Frontlijn

De vrouw belt uiteindelijk met Bureau Frontlijn, een projectbureau in Rotterdam dat mensen in achterstandswijken helpt. Zij bellen met de politie waardoor de vrouw van de gijzelingslijst kan worden gehaald. Ook is er contact met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat de boetes int. Uiteindelijk komt er een betalingsregeling tot stand. De vrouw hoeft pas af te gaan betalen als zij weer een inkomen heeft.

Inmiddels is haar dochter geboren, enkele dagen nadat de politie bij haar langskwam. Volgens Bureau Frontlijn maken zij het ongeveer 10 keer per jaar mee, dat een hoogzwangere vrouw dreigt te worden gegijzeld vanwege onbetaalde boetes.

Heeft u informatie over zieke en/of zwangere mensen die worden gegijzeld? Tip ons! DeMonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek