‘Ik denk dat ze op mijn dood zitten te wachten’

maandag 05 oktober 2015 Leestijd: 3 min.

schuurman3 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 05 oktober 2015 Leestijd: 3 min.

Een mail met een pakket aan bestanden ploft in mijn mailbox. De afzender is van een bekende: Albert Schuurman. We hebben al jaren contact met hem voor ons dossier Ziek door mijn werk. Zijn mail zorgt, zoals vaker in zijn zaak, bij mij voor verbazing. Hij mailt: ‘Ik wilde door dit bestand jullie laten zien hoe smerig dit proces verloopt.’

Als journalist spreek je veel mensen, zie je veel zaken en behandel je een keur aan onderwerpen. Maar af en toe zit er eentje tussen, die je niet loslaat. De zaak van Albert Schuurman is zo’n zaak. Niet alleen omdat we te maken hebben met een aandoenlijke man die vecht voor zijn gelijk, maar ook omdat deze zaak op een schrijnende manier exemplarisch is voor een falend systeem. Een systeem waarin mensen die claimen ziek te zijn geworden door het werk, jarenlang aan het lijntje worden gehouden.

Neurologische schade

En dat laatste geldt in extremis voor Albert Schuurman. In 1999 werd hij ziek en 16 jaar later heeft hij nog steeds geen antwoord op de vraag: ben ik ziek geworden door mijn werk? Voor Albert zelf is het antwoord daarop duidelijk. Hij is er van overtuigd dat zijn werkgever, een steenfabriek, verantwoordelijk is voor de neurologische schade die hij heeft opgelopen.

Door verschillende deskundigen is inmiddels vastgesteld dat zijn ziekte overeenkomt met de ziekte die je kan krijgen als je bent blootgesteld aan mangaan. Een giftige stof, die bij inademing de hersenen kan beschadigen. Maar de belangrijkste vraag is inmiddels: is Albert Schuurman blootgesteld aan een dusdanige hoeveelheid mangaan dat hij er ziek van is geworden? Die vraag moet de rechter beantwoorden.

Dat klinkt heel simpel, maar dat is het allerminst. Al in december 2013 filmden wij de zitting waar deze vraag voor het eerst werd behandeld. Inmiddels zijn we bijna twee jaar, een onderzoek door deskundigen en veel juridisch gebakkelei verder.

Uitstel

Terwijl de rechtbank het oordeel wederom heeft uitgesteld, spreek ik Albert Schuurman. Als ik hem bel, is hij nog steeds strijdlustig, maar heeft hij tegelijkertijd geen enkel vertrouwen in de rechters. ‘Ik voel me belazerd en besodemieterd,’ zegt hij. Die woorden heeft hij al eens eerder in de mond genomen, maar toen had hij het over zijn werkgever. Zie hier onze uitzending over zijn zaak en het falende systeem rond beroepsziekten.

De advocaat van Albert Schuurman heeft nog steeds hoop op een goede afloop. ‘Het kan nog alle kanten op,’ zegt Hanneke van Ommen van Utrechtse Schade Advocaten. Ze heeft nog niet van de rechtbank gehoord waarom het vonnis is uitgesteld, maar ze kan het wel raden. ‘Het is een zeer complexe zaak. De deskundigen hebben hun handen ook niet durven branden aan een oordeel.’

Rapport

Eén van de documenten die Albert Schuurman me stuurde, was het rapport van de deskundigen die door de rechtbank zijn aangewezen om zich te buigen over de vraag: aan hoeveel mangaan is meneer Schuurman blootgesteld en kan hij daardoor ziek zijn geworden? Het rapport geeft geen sluitend antwoord. Al is het maar omdat de situatie van eind jaren ’90 niet meer na te bootsen is en dan de metingen die toentertijd zijn verricht niet compleet en onbetrouwbaar zijn.

Dat de normen rond mangaanblootstelling de afgelopen 15 jaar enorm zijn aangescherpt, zo melden de deskundigen, biedt mogelijk hoop voor Schuurman. Dat zegt in ieder geval iets over het gevaar van mangaan. En ook dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lassers die in contact kwamen met mangaan veelal dezelfde klachten opliepen als Albert, toont volgens het rapport aan dat hij er mogelijk ziek van is geworden. Maar of dat werkelijk zo is, hangt af van de werkelijke blootstelling en die is domweg niet meer vast te stellen.

‘Dat is een probleem dat we vaak tegenkomen in blootstellingszaken,’ zegt advocaat Van Ommen. Daardoor is het juridisch moeilijk te bepalen of de ziekte van Albert Schuurman komt door zijn werk. ‘De vraag is dus of de rechter zich daar wel over uit kan spreken.’

Er zijn nu nog drie opties:

  1. Albert Schuurman krijgt (deels) gelijk.
  2. De werkgever van Albert Schuurman krijgt gelijk.
  3. De rechter wil nog meer aanvullend onderzoek om tot een oordeel te kunnen komen.

Wat het ook wordt, het einde is nog niet in zicht. Al is het maar omdat bij de eerste twee gevallen een hoger beroep mogelijk is. En bij scenario 1 moet er ook nog een procedure afgerond worden hoe hoog de schadevergoeding dan zou moeten zijn.

Optie 3 zou het laatste sprankje hoop van Albert Schuurman op een rechtvaardige afloop helemaal de grond in boren. Zijn gevecht duurt al 16 jaar en het is tot zijn frustratie al vaker uitgesteld. ‘Ik denk dat ze op mijn dood zitten te wachten’, concludeert Schuurman wanhopig. Het einde van deze slopende zaak is nog niet in zicht. We blijven het volgen. Volgens de advocaat van Albert moet er binnen enkele weken een uitspraak van de rechter liggen.

Tip ons

Ondertussen gaat ons onderzoek over beroepsziekten nog steeds door. Heb je ook het vermoeden dat je ziek geworden bent door het werk? En krijg je ook maar geen antwoord op de vraag of dat ook echt zo is? Laat het ons weten.

Dat kan via ons tipformulier, maar je kunt ook contact opnemen met de journalisten die dit dossier beheren. Dat zijn verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl) en redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl). We zijn ook te bereiken op 035 – 671 97 94.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek