‘Ik ben in mijn leven nog nooit zo vernederd'

zondag 05 maart 2017 Leestijd: 2 min.

UWV kantoor /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 05 maart 2017 Leestijd: 2 min.

Onze artikelen over het UWV en de reactie van het UWV daarop zorgen voor honderden reacties op onze Facebookpagina en honderden mails in onze mailbox. Ons eerste artikel over het UWV is zelfs het meest gelezen artikel op onze site ooit.

De verhalen die ons worden toegestuurd, laten zien dat het contact met de UWV-keuringsarts diep kan ingrijpen in de levens van mensen. Een handvol tipgevers laat weten goede ervaringen te hebben met de keuringsarts. De rest is negatief. ‘Het is mensonterend!! En ik word er alleen maar zieker van!,' schrijft Ditte over haar ervaring met de keuringsarts.

Klaartje schrijft ons: ‘De keuring voelt alsof je examen doet voor je rijbewijs. Willekeur is wel het eerste woord wat bij mij naar bovenkomt bij de keuringen bij het UWV.’

Jolanda mailt over de gevolgen van het ongeluk dat ze had. Ze wilde wel werken, maar dat ging fysiek niet. Ze heeft 5 jaar geprocedeerd omdat ze het niet eens was met de keuringsarts. ‘Het UWV heeft mij verder gesloopt, ik kon niet meer en ons geld was op.’

‘Ik ben in mijn leven nog nooit zo vernederd als door de keuringsarts te Almere,’ mailt Tiny kort haar verhaal. ‘Het hele verhaal van deze keuring op schrijven zou me weer zo van streek maken.’

Tegenstrijdige oordelen

Volgens het UWV zijn keuringsartsen er niet om vast te stellen hoe ziek iemand is, maar in hoeverre iemand in staat is te werken. Uit de reacties wordt duidelijk dat hier veel onbegrip voor is. Eén van de velen die hierdoor met tegenstrijdige oordelen geconfronteerd wordt, is Sven.

Op de bewering van de uitkeringsinstelling dat De Monitor mensen bang maakt is ook veel gereageerd. Veel mensen zeggen dat ze vóór onze berichtgeving al bang waren voor het UWV. @Sandronique beschrijft op Twitter waarom:

We nemen nu alle reacties zorgvuldig door, vragen zonodig om een toelichting en zetten zo ons onderzoek voort. We kunnen niet iedereen die gemaild heeft persoonlijk benaderen, maar we lezen wel alles. We praten ook met betrokken (belangen)partijen en bezoeken mensen die ons tipten over tegenstrijdige oordelen en andere zaken die vragen oproepen.

Voor ons onderzoek benaderen we dit onderwerp graag van alle kanten. Werkt u zelf bij het UWV of bent u keuringsarts voor het UWV en kunt u ons verder helpen in ons onderzoek? Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen UWV
Verkenning Research Opnames Uitzending

UWV

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring 28 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1863 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. W...
Alles over dit onderzoek