‘Ik ben gestopt als bedrijfsarts omdat mijn onafhankelijkheid onder druk stond’

donderdag 22 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Anton Schuch /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 22 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Wat is de rol van de bedrijfsarts als je een beroepsziekte krijgt? En kan hij onafhankelijk te werk gaan? Het is tenslotte de werkgever die hem betaalt. Dit vragen wij ons af voor ons dossier Ziek door mijn werk.

We komen in contact met Anton Schuch. Hij is jarenlang bedrijfsarts als hij besluit te stoppen met het vak. ‘Het werd steeds moeilijker voor mij om die onafhankelijke houding vol te houden en ook naar de belangen van de werknemer te kijken,’ aldus Schuch. We zoeken hem op.


Eerder spreken we al over de positie van de bedrijfsarts met klinisch arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan. Hij is kritisch op de bedrijfsartsen in Nederland, ze zitten volgens hem ook gevangen tussen de belangen van de werkgever en die van de werknemer. ‘Soms worden [bedrijfsartsen op het matje geroepen](http://demonitor.ncrv.nl/ziek-door-mijn-werk/soms-worden-bedrijfsartsen-op-het-matje-geroepen-als-ze-te-veel-beroepsziekten-melden) als ze te veel beroepsziekten melden,’ aldus Van der Laan.

Respect voor collega’s

‘Voor de bedrijfsartsen die het wel volhouden heb ik veel respect,’ aldus voormalig bedrijfsarts Schuch. ‘Die collega’s beschikken over een bovengemiddelde hoeveelheid sociale vaardigheden. Ik vond dat op dat vlak van mij het onmogelijke werd gevraagd.’

Onderzoek naar beroepsziekten

Ons onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Werk je ook als bedrijfsarts? En vindt jij ook dat je onafhankelijk positie onder druk staat? Of merk je daar juist weinig van? Laat het ons weten! Dat kan via ons tipfomulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek