‘Ik ben een scheefhuurder in mijn sociale huurwoning. Maar verhuizen is voor mij geen optie’

donderdag 05 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Donkers /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 05 mei 2016 Leestijd: 2 min.

In ons onderzoek naar Huurdersproblemen signaleren we dat steeds meer mensen moeite hebben om een betaalbare huurwoning te vinden. Kun je geen woning kopen en verdien je te weinig om een woning te kunnen huren in de vrije sector, dan kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning. Maar dan zijn er de vaak stevige wachtlijsten waar je als huurder tegenaan loopt. Om meer sociale huurwoningen beschikbaar te krijgen voor mensen met lagere inkomens, zijn er inkomensafhankelijke huurverhogingen ingevoerd. Ben je een scheefhuurder en is je inkomen hoog in verhouding tot de prijs van je woning?

Dan word je door middel van fikse huurverhogingen geprikkeld om door te stromen naar een vrije sector woning of een koopwoning. Tipgever Pieter Donkers is zo’n scheefhuurder die te maken krijgt met huurverhoging op huurverhoging. Maar voor de sociale huurwoning die hij nu huurt, is volgens Pieter geen alternatief te vinden.

Donkers mailt ons naar aanleiding van ons onderzoek naar betaalbare huurwoningen:

‘Voordat meneer Blok (minister van Wonen en Rijksdienst) met zijn krankzinnige huurverhogingen begon, betaalde ik als gepensioneerde € 591,- huur per maand. Nu is dat al opgelopen naar € 734,- per maand. Dat is bij elkaar een verhoging van 23%. Een fikse scheefhuurdersboete, want wij moeten doorstromen. Maar: waar naartoe? ’

We gaan langs bij Donkers, die ons in bijzijn van zijn vrouw in een notendop vertelt hoe de vork in de steel zit. Donkers woont ruim veertig jaar in een sociale huurwoning in Hilversum. De afgelopen jaren heeft hij te maken gekregen met forse huurverhogingen als gevolg van scheefhuren. In totaal gaat het om een huurverhoging van 23 procent, rekent de voormalig docent economie ons voor. Op zich zijn die huurverhogingen voor Donkers op te brengen gezien hun inkomen. Maar Donkers vraagt zich wel af waar dit naartoe gaat, want: ‘de huren blijven maar doorstijgen.’ En dus kijken Donkers en zijn vrouw naar opties om te verhuizen. Maar hun pogingen zijn tot nu toe weinig succesvol.

Want, legt Peter Donkers uit: voor een andere sociale huurwoning komen ze gezien het inkomen niet in aanmerking en in de vrije sector is er én weinig aanbod en de huizen zijn duur. Donkers: ‘Ik zit nu op een fijne plek aan het Naardermeer, een ruim huis van 110 vierkante meter. Minister Blok kan wel proberen me weg te krijgen met zijn scheefhuurboete. Maar het alternatief is dat we voor meer geld een minder grote en fijne woning kunnen huren in de vrije sector. En dat gaan we niet doen, ik zou wel gek zijn als ik vertrek.’

Pieter Donkers ziet met eigen ogen waar de huurstijgingen in zijn omgeving toe hebben geleid. ‘Er is dertien jaar wachttijd voor starters op de woningmarkt in Hilversum, maar de ene na de andere woning hier in de buurt wordt inmiddels voor de hoofdprijs verhuurd. De huren zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen dat ze inmiddels vrije sector woningen zijn geworden. Zodra er een nieuwe huurder in komt, gaan ze voor rond de duizend euro per maand in de verhuur. Wie kan dat nou betalen?’

OPROEP

We vervolgen ons onderzoek naar de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen. Heb je een tip voor ons? Laat het dan weten: mailto:tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1410 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek