Iedereen kan in Nederland een school oprichten. En zo doe je dat

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Onderwijs: Ouders gedragen zich steeds meer als 'consument' / De Monitor

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De vrijheid van onderwijs is verstrekkend in Nederland. Wie dat wil, kan zelf een school oprichten. Je hangt een bord aan de gevel, stuurt een berichtje aan het ministerie van onderwijs en ziedaar: je bent de trotse eigenaar van een nieuwe school. Een particuliere weliswaar, dus de ouders van de kinderen die zich bij je aanmelden moeten wel bereid zijn om de portemonnee te trekken. 

Voor ons onderzoek naar particulier onderwijs zochten we uit hoe je eigenlijk zelf een school opricht. We zetten de stappen voor je op een rij:

1.     Bedenk een leuke pakkende naam.

Een goede naam is het halve werk. Zoek dus een pakkende titel, en de kans is groter dat ouders hun kroost bij je inschrijven.

2.     Zoek er nog wat kinderen bij.

Een essentieel punt. Zonder kinderen ben je geen school. Een minimumaantal is er niet.

3.     Ben je zelf geen leerkracht, zoek dan iemand die wel zijn papiertje heeft.

Voor een basisschool moet je tenminste één bevoegde leerkracht hebben op je school. Voor een middelbare school zijn de eisen wat strenger. Daar moet je voor ieder vak dat je behandelt tenminste één vakdocent bereid vinden om de betreffende lessen te geven.

4.     Stuur een briefje naar de Dienst Uitvoering Onderwijs

Zorg ervoor dat je school erkend wordt als school in de zin van de leerplichtwet. Doe je dat niet, dan is de kans klein dat ouders voor jouw school kiezen. Ze zouden dan de leerplichtwet overtreden. Laat daarom binnen een maand nadat je jouw school geopend hebt de Dienst Uitvoering Onderwijs, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, weten dat je een school geopend hebt. Vul daarbij in ieder geval je naam, adres en telefoonnummer in. 
Lees hier wat de Rijksoverheid zelf schrijft over de oprichting van een erkende particuliere school.

5.     Zet koffie voor het eerste inspectiebezoek

Het ministerie stelt de inspectie van het onderwijs op de hoogte. Die komt eerst langs voor een eerste inspectiebezoek, binnen een maand of drie. Dit is een aangekondigd kennismakingsbezoek, waarin de inspectie vooral uitlegt hoe de inspectie de school gaat inspecteren.

6.     Zorg dat je voldoet aan de eisen van de inspectie

Weer pakweg drie maanden later komt de inspectie langs voor de eerste echte inspectie, wederom van tevoren aangekondigd. Nu is het pas erop of eronder. Uit dit bezoek vloeit een bindend advies voort aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente waar je school gevestigd is. De eisen waar je aan moet voldoen zijn een stuk minder streng dan die van reguliere scholen. Zo hoef je geen toetsen of examens af te nemen als leerlingen dat niet willen, en is er geen minimum aantal lesuren. We schreven eerder een artikel over de belangrijkste verschillen met reguliere scholen:

lees ook: De grootste verschillen tussen ‘streng’ regulier en 'vrij' particulier onderwijs dinsdag 09 januari

 7.     Doorsta die eerste inspectie

Zorg dat je de inspectie doorstaat, anders loopt je school leeg. Tot nu toe heeft de leerplichtambtenaar namelijk nog een oogje toegeknepen. Je school was nog niet erkend, maar je kreeg wel de tijd om dat voor elkaar te krijgen. Hoewel je leerlingen officieel al die tijd niet aan de leerplicht voldeden, deed de leerplichtambtenaar daar dus niets mee. Komt de inspectie nu met een negatief oordeel, dan komt de leerplichtambtenaar in actie en is de kans groot dat ouders hun kinderen massaal bij je weghalen. Maar dan kun je altijd nog een nieuwe school beginnen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit onderzoek? Iedere 2 weken stuur ik een nieuwsbrief met de ontwikkelingen in ons onderzoek naar onderwijs. Abonneer je hier

Bekijk hier de uitzending over vrijheid van particuliere scholen:

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2068 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek