IC-verpleegkundige: ‘Veel collega's zoeken het elders, scholen om of gaan eerder met pensioen’

woensdag 31 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

Een verpleegkundige haalt de branchard uit de ambulance. / ANP LEX VAN LIESHOUT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 31 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

‘Ik zie een grote uitstroom bij ons op de afdeling; collega’s verkiezen dan bijvoorbeeld de polikliniek boven onze afdeling,’ vertelt een IC-verpleegkundige in het onderzoek Crisis in het ziekenhuis. En hij is niet de enige die collega’s ziet uitstromen naar andere afdelingen, de ambulance of bijvoorbeeld een verpleeghuis. Voor ons onderzoek zijn we op zoek naar IC- of SEH-verpleegkundigen die een dergelijke overstap gemaakt hebben. Wil je vertellen over jouw ervaringen en redenen om over te stappen? We horen graag je verhaal!

Veel IC- en SEH-verpleegkundigen vertellen ons dat ze ondanks de hoge werkdruk niets liever zouden willen doen dan dit werk. ‘Ik werk met hele positieve en enthousiaste collega. Ik haal veel energie uit mijn werk en collega’s. Maar de rek is er wel een beetje uit,’ laat éénvan hen weten.

 

‘Velen zoeken het elders, scholen om of gaan eerder met pensioen.’IC-verpleegkundige

Emotionele belasting en werkdruk

Volgens de tipgevers spelen er verschillende argumenten om de acute-zorgafdelingen van het ziekenhuis te verlaten, zoals werkdruk, salaris en de emotionele impact van het werk. Een jonge IC-verpleegkundige vraagt zich hardop af of hij zelf dit werk wel tot zijnzeventigste kan volhouden. Hij maakt zich bovendien zorgen om het welzijn van zijn oudere collega’s: ‘Het doet me pijn om te zien dat sommige collega’s op hun tenen lopen en de werkdruk niet meer aankunnen. Dat mijn collega’s die ouder zijn dan mijn ouders zo hard moeten blijven werken.’ Een jonge collega uit een ander ziekenhuis heeft voor zichzelf al besloten dat hij het werk maar tot zijnvijfendertigste zal doen. ‘Ik doe dit nu vooral om ervaring op te doen, maar wil wel graag verder studeren.

'De emotionele belasting trek ik denk ik ook niet heel lang.’ Jonge IC-verpleegkundige

Wil jij op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Herken je je in dit verhaal?

In het onderzoek Crisis in het ziekenhuis doen we onderzoek naar de tekorten aan gespecialiseerd en medisch ondersteunend personeel. We zijn nu benieuwd naar de redenen waarom mensen uitstromen. Daarom zijn we op zoek naar IC- of SEH verpleegkundigen die de overstap hebben gemaakt naar een zorgfunctie buiten het ziekenhuis. Dus zit jij nu op de ambulance of werk je bijvoorbeeld in de wijkverpleging? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek