Videodagboek Coronacrisis

IC-verpleegkundige Marleen mist familie op de intensive care: “De patiënten die ik verzorg hebben minder verhaal”

vrijdag 03 april 2020 Leestijd: 2 min.

IC-verpleegkundige Marleen Dijkstra / -

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 03 april 2020 Leestijd: 2 min.

Marleen Dijkstra werkt al bijna twintig jaar op de intensive care van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het is haar oude vertrouwde post. Alleen voelt op dit moment niets meer vertrouwd. “Het lijkt wel alsof we in een surrealistische wereld leven.” 

Het aantal IC-bedden wordt opgeschaald, artsen en verpleegkundigen lopen in pakken, er worden protocollen uit de grond gestampt en uit alle hoeken van het ziekenhuis wordt personeel bij elkaar gesprokkeld om te komen helpen op de corona-afdelingen. Het maakt indruk. Diepe indruk.

“De hele situatie is uit je comfortzone. Als je nu aan het werk bent is er eigenlijk maar heel weinig waarvan je denkt: o ja, dat gaat zoals normaal.”

Buitenspel

Net als ieder ander mist Marleen het ‘gewone’ leven. De normale intensive care. Met allerlei verschillende patiënten, in plaats van die enorme toestroom van corona-patiënten. En wat ze ook mist, is familie. De naasten en geliefden van een patiënt op de IC.

•Video

“Ik merkte dat de patiënten die ik verzorg minder verhaal hadden. Maar er zit een heleboel achter. Familie, wat doet iemand voor werk, wat zijn iemands hobby’s, waar kan iemand absoluut niet tegen, wat lust iemand graag, van welke humor houdt iemand? Maar vooral wie zijn de naasten, wie heeft er verdriet en wie leeft er in onzekerheid? Dat hoort zo ontzettend bij het werk op de IC. Ik merk dat dat mij raakt, dat het mij bezighoudt.”

Overleven

Tegelijkertijd is het juist die afstand die de zorg in deze crisissituatie draaglijk houdt. “Misschien is het ook een soort overleven. Of een stand waarin je het werk naar je beste kunnen doet. Want als je van iedereen te weten komt wiens vader ‘ie is, dan maakt dat de zorg soms ineens een stuk zwaarder.”

De komende tijd wordt het zoeken naar de juiste balans. “Wat wil ik weten over iemand en wat laat ik toe, zodat ik het zelf allemaal nog goed kan dragen? En wat kunnen wij doen als IC-team om de familie toch de nodige informatie te geven en de houvast waarmee ze thuis in alle onzekerheid verder kunnen?" 

Wil je meer weten over hoe Marleen het werk op de intensive care ervaart? Of ben je benieuwd naar de ervaringen van andere zorgverleners, zoals huisarts Ton Dapper of ambulanceverpleegkundige Max?

Kijk dan maandagavond 6 april om 22.30 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek