Nieuws Corona

Hulp voor zorgkind door coronacrisis in gevaar

zaterdag 28 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Hulp voor zorgkind door coronacrisis in gevaar / Gettyimages

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 28 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Ouders van kinderen met een ernstig meervoudige gehandicapt kind vrezen dat ze de thuishulp straks niet meer kunnen betalen. Dat blijkt uit een enquête die wij samen deden met Reporter Radio onder 425 gezinnen. Zo’n 40 procent van de ouders zegt dat onder de nieuwe omstandigheden hun persoonsgebonden budget niet toereikend is om de zorg voor hun kinderen te financieren.

Ernstig meervoudig gehandicapte kinderen gaan vaak naar een kinderdagcentrum, maar door het coronavirus zijn de meeste van die centra nu dicht. Zo’n 90 procent van de ouders zegt hier nu geen gebruik meer van te kunnen maken. Sommige zorginstellingen bieden nog wel ambulante zorg thuis aan, maar dat is niet overal geregeld. 

Stopgezet

Zo laat een moeder weten dat alle zorg is stopgezet. “Onze dochter heeft 24-uurs zorg nodig. Ik sta er nu alleen voor en weet niet of dit vol te houden is.” De meeste ouders moeten nu meer zorg thuis inkopen. Voor ouders een probleem, omdat bij het bepalen van het persoonsgebonden budget hier geen rekening mee is gehouden. 

Uit de enquête blijkt verder dat zorg thuis voor 65 procent van de ouders een probleem is. De redenen daarvoor zijn verschillend. Zo geven ouders aan dat ze soms zelf vanwege risico’s op besmetting contact vermijden. Eén van de geënquêteerde ouders laat weten dat haar dochter een longaandoening heeft en dat ze daarom de hulp uit voorzorg volledig heeft stopgezet. Daarnaast zijn zorgverleners vaak zelf niet in staat langs te komen, omdat ze ziek zijn.

lees ook: "Grote gezondheidsrisico’s voor PGB-houders door gebrek aan beschermingsmiddelen in corona-crisis" woensdag 25 maart

Scholen

Een deel van de kinderen met een beperking gaat naar een speciale school, zoals een Tyltylschool. Deze scholen leveren naast zorg ook onderwijs, maar door het coronavirus zijn ook deze scholen gesloten. Meer dan 45 procent van de ouders zegt dat de school geen onderwijs op afstand aanbiedt, omdat dit te lastig te realiseren is.

Toch zeggen ouders het wel te waarderen als de school een soort van programma heeft samengesteld en dat er telefonisch contact mogelijk is. De enquête van Reporter Radio en De Monitor is verspreid via EMB Nederland (de vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking, hun ouders, familie en mantelzorgers) en De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Uitzending en oproep

Zondag 29 maart meer hierover in Reporter Radio om 19:00 uur op Radio 1. De Monitor volgt de komende weken verschillende gezinnen met een zorgintensief kind. Waar lopen zij tegenaan in tijden van corona? Heb jij hier zelf mee te maken? En kan je bijvoorbeeld niet meer aan beschermingsmiddelen komen? Of lopen de kosten te hoog op om het allemaal voor elkaar te krijgen?

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

475 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek