Huizenkoper in Utrecht: ‘Ik kan bevestigen dat het een gekkenhuis is momenteel.’

zaterdag 19 december 2015 Leestijd: 2 min.

Funda /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 19 december 2015 Leestijd: 2 min.

Op de huizenmarkt lijkt in grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, weer een nieuwe bubbel te ontstaan. Zo wordt in Amsterdam 37 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht; in sommige buurten is dat zelfs bijna 70 procent. Op onze oproep voor mensen die te maken hebben met de gekte op de huizenmarkt reageert ook iemand die een huis wil kopen in Utrecht:

‘Ik wil wel graag reageren op jullie oproepje over de huizenmarkt. Mijn vriend en ik zitten momenteel namelijk in precies de bubbel die jullie omschrijven. En ja, ik kan bevestigen dat het echt weer een gekkenhuis is momenteel,' zo vertelt zij.

‘Je schuift zelf ook steeds meer op’

Wij wonen nu in Amsterdam, maar hadden al bedacht dat een huis kopen hier niet aan ons besteed is. Te duur en te weinig vierkante meters en geen tuin. Dus zijn we in Utrecht gaan kijken. We zijn nu sinds begin september samen met een aankoopmakelaar op huizenjacht. Aangezien we 1 maart ons huurhuis uit moeten, voelen we ook enige druk. Waarom we graag willen kopen? Omdat we zin hebben in een eigen plek die we kunnen opknappen. En huren is niet altijd zo voordelig, omdat de rente nu laag is.

Maar 3 maanden, 12 bezichtigingen en 3 biedingen verder, is de moed me redelijk in de schoenen gezakt en is de kans groot dat we toch maar gaan huren. Wat echt een risico is van deze huizenbubbel is dat je zelf ook steeds meer opschuift. En dat is precies waar de bubbel door ontstaat… En dat allemaal omdat we met z’n allen zo nodig in de stad willen blijven wonen én een huis met tuin willen.’

Boven de vraagprijs

‘Wij begonnen bij het zoeken naar een huis van rond de 350.000. We hebben ook wat huizen bekeken met uitschieters naar boven van rond de 4 ton. Maar dat vonden we in het begin van de zoektocht nog echt veel te veel. Zo was er één heel leuk huis van 4 ton, maar daar moest ook nog van alles aan gebeuren. We hadden nauwelijks de tijd om te bedenken of we misschien toch wilden bieden (onder de vraagprijs weliswaar) en toen kregen we al te horen dat er mensen waren die méér hadden geboden (al op de eerste bezichtigingsdag, dus het huis heeft nauwelijks een week te koop gestaan) en zonder voorbehoud van financiering! Toen realiseerde ik me voor het eerst dat we in een gekkenhuis waren beland.

Ondertussen gingen we steeds duurdere huizen kijken en vonden we opeens een huis van 375 ‘goedkoop’. Belachelijk natuurlijk! Het laatste huis waarop we geboden hebben was zelfs 450.00. Nog gekker: we boden de vraagprijs en toen kwamen de verkopers met een tegenbod van 467.000 en of we het snel wilden laten weten, want dan hoefden ze niet steeds hun huis op te ruimen voor andere bezichtigingen!

Dat hebben we dus niet gedaan en nu ben ik zelfs niet meer bereid om die vraagprijs te betalen, omdat ik me realiseer dat dat bedrag veel hoger is dan wat we aanvankelijk wilden uitgeven aan een huis. Kortom 3 maanden later hebben we nog niks én weten we ook even niet meer wat we willen. Dus we gaan maar huren en wachten tot deze gekte weer voorbij gaat…’

Reageer

Is dit verhaal herkenbaar? Wij zijn op zoek naar kopers en verkopers van huizen die ervaring hebben met de huizengekte van dit moment. Heb je net een huis verkocht, gekocht of ben je nog op zoek en heb je de huizengekte ervaren? Laat het ons weten via het tipformulier of mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek