Huizenkoper: ‘Corporaties, verkoop uw huizen voor de vraagprijs!’

vrijdag 01 januari 2016 Leestijd: 2 min.

huistekoop /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 01 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Op onze oproep voor mensen die te maken hebben met de gekte op de huizenmarkt reageert ook huizenkoper Leo. Hij schreef eerder een ingezonden brief aan de Volkskrant. Leo ergert zich aan woningcorporaties die huizen boven de vraagprijs verkopen en daarmee hard meeblazen aan de volgende huizenbubbel.

‘In alle verhalen over hoe het komt dat de huizenmarkt in Amsterdam alweer overspannen is, mis ik de rol die de woningcorporaties hierin spelen. Want hebben die bij huurhuizen een sociale rol, bij de verkoop van hun huizen geldt maar één ding: cashen!’

Maatschappelijke rol

Leo vindt dat woningcorporaties een maatschappelijke rol hebben, ook als het gaat om koophuizen. ‘Wat als de corporaties de huizen die ze verkopen nu eens gaan verkopen voor de vraagprijs? Natuurlijk, als ze dat doen, maken ze nu minder winst. Maar het zal zeker een positieve invloed hebben op de woningmarkt omdat mensen weer woningen gaan kopen die ze kunnen betalen en ook over een paar jaar weer kunnen verkopen.’ Leo is bang dat mensen die nu voor teveel geld die huizen van woningcorporaties kopen, straks hun huis niet meer kunnen verkopen. Dan stort de huizenmarkt weer in, zo denkt hij.

Huis kopen in Amsterdam

Leo schrijft ons ook over zijn eigen ervaring op de Amsterdamse woningmarkt, in die stad zou hij graag een appartement willen kopen. Sinds de ingezonden brief (november 2015) is het hem nog niet gelukt om een woning te kopen. ‘Ervaringen variëren nogal, maar de meeste hebben gemeen dat de makelaars je geen enkele ruimte geven om een weloverwogen beslissing te nemen,’ zo zegt hij.

‘Ergste geval: ik heb op woensdagmiddag om 15:15 uur een afspraak om een huis te bekijken, mijn uiteindelijke bod moet de volgende dag voor 13:00 uur binnen zijn. Helaas heeft mijn aankoopmakelaar (die ik toch maar heb ingeschakeld omdat ik denk dat ik dan meer kans heb) op woensdag haar vrije dag, dus...Dat ging niet.’

Wat quotes uit de e-mails over het verkoopproces:

• Ondertekening van de koopakte dient binnen één week na de 17e-12 bij een Amsterdamse notaris (ter keuze van de koper) plaats te vinden, binnen de ring A-10 in Amsterdam.

• Een eventuele bouwkundige keuring dient, door en voor rekening van de koper, nog voor het tekenen van de koopakte te worden uitgevoerd.

• Onderbouwing financiering: zonder aankoopmakelaar dienen particulieren aan ons, aan te tonen dat uw voorstel voldoende financieel is gewaarborgd. Door contact met een erkende financiële instelling of hypotheekadviseur, dan wel ons een kopie salarisspecificatie te overleggen.

Leo heeft het overigens opgegeven om via een woningcorporatie een huis te kopen. ‘Ze vragen net zoveel of meer als een particulier, maar bij een particulier zit er tenminste een keuken en een vloer in.’

Vereniging Eigen Huis: ‘Houd het hoofd koel’

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde huizenzoekers in de Randstad in een persbericht voor een oververhitte woningmarkt : ‘Huizen in populaire buurten worden snel verkocht, brengen regelmatig meer op dan de vraagprijs en kopers kunnen soms zelfs geen bod meer uitbrengen onder voorbehoud van financiering.’ De VEH ziet zelfs kopers die soms zo graag een bepaalde woning willen dat ze beschermende voorwaarden, zoals een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering, laten vallen. Daardoor kunnen ze in financiële problemen komen, waarschuwt VEH.

Nederland: wonen is duur

De Correspondent schreef dat wonen in Nederland steeds duurder wordt. Ook uit cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen dit jaar met vier procent stegen, harder dan in de voorgaande 7,5 jaar. Nederland loopt daarnaast voorop in Europa op het gebied van woonuitgaven. De gemiddelde Nederlander gaf volgens Eurostat in 2014 29,4 procent van zijn besteedbaar inkomen uit aan woonlasten.

Reageer

Is het verhaal van Leo en/of de waarschuwing van VEH herkenbaar? Wij zijn nog steeds op zoek naar kopers en verkopers van huizen die ervaring hebben met de huizengekte van dit moment. Heb je net een huis verkocht, gekocht of ben je nog op zoek en heb je de huizengekte ervaren? Laat het ons weten! Mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek