Nieuws Heel Holland zakt

Huizen krijgen funderingslabel: ‘Urgentie voor 250.000 huizen’

maandag 19 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

Houten palen kunnen gaan rotten als ze droog komen te staan / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

maandag 19 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

Panden krijgen vanaf volgend jaar een funderingslabel wanneer ze getaxeerd worden, zo blijkt ons onderzoek Heel Holland Zakt. Zo’n 250.000 huizen zullen een hoog risicolabel krijgen. Vooral voor eigenaren die zich niet bewust zijn van hun funderingssituatie kan dat onverwacht in de papieren lopen. Vanaf vandaag kunnen huiseigenaren hun label inzien.

 (Zie onderaan de tekst een update van 3 november 2020)

Taxateurs nemen met ingang van juli 2021 een funderingsriscolabel op in hun taxatierapport. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontwikkelde een database waarmee op pandniveau kan worden vastgesteld wat de risico’s op funderingsproblematiek zijn. Dat gebeurt aan de hand van dertien factoren, zoals hoogte-, grondwater- en funderingsgegevens.
lees ook: Geotechnicus ontwikkelt funderingsrisicomodel: “Voor een huiseigenaar is label E geen leuk nieuws” maandag 19 oktober
Urgentie voor 250.000 huizen
Vooral voor eigenaren die zich niet bewust zijn van hun funderingssituatie kan het risicolabel onverwacht in de papieren lopen. Don Zandbergen van het KCAF: “Een D of E-label betekent niet meteen dat een huis op instorten staat, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen. Het geeft aan dat er urgentie is. En dat geldt voor 250.000 huizen.” Er komt een toelichting bij het label waarin staat in welke van de vijf risicocategorieën (A tot en met E) het huis valt en waarom.

Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, vindt het goed dat er meer transparantie komt over funderingsrisico’s: “Een fundering herstellen is een kostbare zaak. Dat wil je wel weten als je een huis koopt.” De Vries verwacht ook dat het nieuwe label zorgt voor een effect op de woningwaardes. “In de grote steden, waar mensen in de rij staan voor een huis zal het nu nog meevallen, maar in individuele gevallen kan het leiden tot een flink lagere taxatie of verkoopprijs als een koper tegen hoge herstelkosten aankijkt. Het zou jouw huis maar zijn.”
lees ook: Woningmarktexpert: “Nieuw funderingslabel gaat eigenaren geld kosten” maandag 19 oktober
Herstelkosten tot 1500 euro per vierkante meter
Wat het kost om een fundering te vervangen of herstellen, wisselt per situatie. De ene huiseigenaar is 30.000 euro kwijt, de andere een paar ton. Zandbergen: “De kosten liggen tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter. Daarom is het goed dat mensen weten waar ze aan toe zijn.” 

Het label is opgenomen in het nieuwe taxatiemodel Wonen dat de taxatiebranche en geldverstrekkers samen hebben ontwikkeld. Woningtaxateurs gaan daar vanaf 1 juli 2021 mee werken. Tot januari 2021 stelt het KCAF de database open voor particulieren, daarna zal het label alleen nog toegankelijk zijn voor professionele partijen.  

Update 3 november 2020: Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft de website met de funderingsrisicolabels tijdelijk offline gehaald. Soms bleek het vermelde funderingstype niet te kloppen, of was informatie over een reeds herstelde fundering niet meegenomen in het model. Don Zandbergen van het KCAF: "Het model is veel vaker bevraagd dan we hadden verwacht en het heeft behoorlijk wat onrust veroorzaakt, dus we moeten met veel mensen praten. Particulieren, gemeentes en ook het ministerie. En we hebben maar een beperkte capaciteit in onze stichting. Daarom hebben we besloten het voorlopig dicht te zetten en verder te verfijnen. Want al gaat er maar een paar procent mis, die onrust willen we niet. Ons doel is om de waakzaamheid te vergroten."

Meer weten?
Kijk 19 oktober naar onze uitzending Heel Holland Zakt (om 22:25 uur op NPO2). Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 65 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 22:20u, NPO2

254 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek