‘Huizen in Amsterdam rond jaarwisseling uitverkocht, in Utrecht volgend jaar zomer’

maandag 05 september 2016 Leestijd: 3 min.

Afbeelding buurtverkenner 1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 05 september 2016 Leestijd: 3 min.

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Zeker in een stad als Utrecht waar de prijzen een vlucht nemen. ‘Wij hebben een woning verkocht voor 80.000 euro boven de vraagprijs. We kijken er inmiddels niet meer van op,' zegt Tommie van Uden van Punt Makelaars. Hij is niet alleen makelaar, maar ook taxateur en bestuurslid van NVM MakerlaarsKring Utrecht.

Voor ons dossier Koophuis gaan we langs bij zijn makelaarskantoor aan de rand van het centrum van Utrecht. Ieder kwartaal brengt het kantoor cijfers uit van de huizenverkoop in de stad. ‘10% prijsstijging’, lezen we op pagina zes van de publicatie. Maar niet alleen zijn de huizen in Utrecht duurder geworden, ook valt er minder te kiezen. In een jaar tijd is het huizenaanbod gehalveerd. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er nog maar 1036 huizen te koop. Twee jaar eerder was het aanbod zelfs nog bijna het driedubbele: 2914.

Afbeelding buurtverkenner 2.JPG

Huizen gaan dus als zoete broodjes over de toonbank. Althans in bepaalde steden en regio’s. ‘Als het zo doorgaat als nu, is het woningaanbod in Utrecht volgend jaar zomer helemaal opgedroogd. Alleen huizen die op dat moment te koop worden gezet zijn er dan nog. In Amsterdam is het met dit tempo rond de jaarwisseling uitverkocht,' zegt van Uden.

Door de crisis zijn er minder nieuwbouwhuizen gebouwd, waardoor het aanbod krap is. Bovendien is het met de lage hypotheekrente aantrekkelijk om nu te kopen. Maar die weelderig tierende huizenmarkt heeft ook een keerzijde. Van Uden: ‘Starters komen er niet meer tussen. De starterslening in Utrecht is inmiddels al opgedroogd.'

De enorme concurrentie brengt meer problemen met zich mee. ‘Door de oververhitting droogt het aanbod op en nemen excessen toe,' zo schrijft Punt Makelaars in de cijfer-analyse. ‘Een zorgelijke situatie.’ Verkopen van tienduizenden euro’s boven de vraagprijs komen regelmatig voor. Maar wie financiert deze gekte? ‘Veel ouders springen bij. Of erfenissen worden ingezet. Die financieren in wezen wel de piek in de woningmarkt,' legt Van Uden uit.

Opdrijven prijzen

Sommige makelaars drijven de prijzen op door bepaalde technieken toe te passen. ‘Je weet dat kopers bereid zijn om meer te betalen als je de bezichtigingen in blokjes plant. Die kopers bieden meer dan mensen waarbij je aan komt met je auto, de rondleiding doet en weer in je auto wegrijdt. Dan denken die mensen: hé, we zijn misschien wel de enige.’

Is dat wel zo erg? De verkopende makelaar heeft tenslotte de taak om de verkoper zo goed mogelijk te helpen. Toch worden kopers ook op gevaarlijkere manieren onder druk gezet. Eerder schreven we al dat een tipgever een belangrijke koopvoorwaarde moest laten vallen om te kunnen kopen: ‘Vooraf was de voorwaarde dat er een bouwkundige keuring gedaan zou worden geen probleem. Toen het bod geaccepteerd was, werd er ineens wel een probleem van gemaakt. Wij zijn daar niet meer akkoord gegaan, maar blijkbaar waren er anderen die dat geen probleem vonden,' vertelt de huizenzoeker.

‘Ik vraag nooit om financiering en bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde te laten vallen. Maar ik kom het als aankoopmakelaar ook wel tegen. Ik zeg dan dat het niet slim is om het te laten vallen. Tenzij mensen bijvoorbeeld het huis zelf kunnen financieren, dan geef ik wel aan dat je met het laten vallen van het financieringsvoorbehoud een streepje voor hebt,' vertelt Tommie van Uden.

Aankoopmakelaar

Hoe moet je de gekte op de huizenmarkt het hoofd bieden? Want wie houdt het hoofd koel tijdens de psychologische oorlogsvoering? De Utrechtse makelaar heeft wel een idee. ‘Niemand houdt het realisme er in, behalve als je een aankoopmakelaar hebt,' stelt Van Uden. ‘Laatst heeft een collega van mij tegen een klant gezegd dat het bedrag dat hij wilde bieden te hoog was. Dat het huis dat niet waard was. Toen heeft die klant het niet gedaan.’

Logisch dat een makelaar de oplossing ziet in het inhuren van een makelaar. Maar zouden er niet meer partijen voor realisme moeten zorgen bij een woningaankoop? De taxateur of de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld. Eerder uitte NVM-makelaar en taxateur Frits Markus al stevige kritiek richting taxateurs. ‘Taxeren is voor een groot aantal taxateurs het legaliseren van de overeengekomen koopsom. Dat slaat nergens op.’

Tip ons

Het onderzoek in ons dossier Koophuis gaat door. Hoe gaan taxateurs te werk? En welke excessen komen kopers tegen? We zoeken mensen die nu een huis willen kopen of verkopen. Heb je hier ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek