Huishoudens ‘lijken’ minder voedsel te verspillen

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 1 min.

Consumenten zijn verantwoordelijk voor een derde van de voedselverspilling /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 1 min.

Nederlandse huishoudens gooiden in 2016 per persoon zo’n 41 kilogram vast voedsel weg. Tijdens de laatste meting in 2013 was dat nog 47 kilogram. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer.

Goed nieuws, want consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel, zo lieten we eerder al zien in ons dossier Voedselverspilling. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het verspilde voedsel. lees ook: ‘We verspillen een rij vrachtwagens naar Spanje en terug gevuld met goed voedsel’ vrijdag 19 mei Toch houdt het Voedingscentrum, dat het onderzoek uitvoerde, een slag om de arm. Volgens haar is de gemeten daling ‘niet significant’.

We bellen de auteur van het rapport: Corné van Dooren. Een ‘niet significante’ daling, wat bedoelt hij daar precies mee? Van Dooren: ‘Wij kunnen niet met statistische zekerheid zeggen dat er minder verspild wordt.’ Met andere woorden: het kan toeval zijn dat het Voedingscentrum bij de consument nu fors minder verspild voedsel heeft gemeten dan in 2013.

Van Dooren legt uit hoe dat zit. Het cijfer van 41 kilogram is gebaseerd op een analyse van het huisvuil van 130 huishoudens, en op een enquête onder huishoudens over hun wegwerpgedrag. De onzekerheid zit hem met name in de huisvuilanalyse, waarvoor de inhoud van vuilniszakken van deze 130 huishoudens is geanalyseerd. Van Dooren: ‘Het kan toevallig zo zijn dat er dit keer een paar huishoudens bij zitten die echt heel laag of heel hoog zitten qua verspilling.’

En dus moet ook de staatssecretaris in zijn brief aan de Kamer een slag om de arm houden. Hij schrijft dat de cijfers erop ‘lijken’ te wijzen dat er sprake is van een dalende trend, en dat de inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan effect ‘lijken’ te sorteren. Vooralsnog wel wat slagen om de arm dus.

Desalniettemin is de kans groot dat er inderdaad minder wordt weggegooid. En dat is mooi. Maar het kan nog veel beter. Zo gooiden we in 2016 nog altijd bijna 10 kilo brood per persoon weg. Van iedere 10 sneetjes belandden er 3 in de afvalbak. Ook rijst en pasta gooien we graag weg. Een derde van de rijst en een kwart van de pasta in onze voorraadkasten bereikt nooit onze mond.

Komende zondag in De Monitor: Wat gebeurt er eigenlijk met al dat weggegooide eten? Het belandt nu grotendeels op de composthoop, of er wordt groene energie van gemaakt. Maar dat is minder duurzaam dan het lijkt. Heb je een tip? Stuur een mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek