Oproep Heel Holland zakt

Huiseigenaar Doreen leende tienduizenden euro’s bij vrienden om haar verzakte huis te kunnen herstellen

vrijdag 17 juli 2020 Leestijd: 2 min.

Doreen voor haar gestutte huis / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

vrijdag 17 juli 2020 Leestijd: 2 min.

Begin 2019 reisden we voor ons onderzoek Heel Holland Zakt af naar het Drentse Roden, om op bezoek te gaan bij Doreen Noord. Haar huis was verzakt en stond in stutten. Oorzaak? Waarschijnlijk de droogte en de lage grondwaterstand. Oplossing? Die was er niet. We bellen anderhalf jaar later met Doreen. Hoe staat haar huis er nu bij?

“We leven op zo’n twee bij drie vierkante meter. Ik heb een tijdelijk wandje laten plaatsen tussen het verzakte deel en het deel waar we nog wel konden zijn,” vertelt Doreen aan de telefoon. “Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden begonnen en zijn er zes palen van acht meter de grond in gegaan. We zijn weer aan het opbouwen.”
Doreens woonkamer met tijdelijke tussenmuur

Maar dat is goed nieuws, toch? Heeft de gemeente haar geholpen? “Nee, dit betaal ik allemaal zelf.” Dus er is geen fonds gekomen voor huiseigenaren in haar gemeente, zoals in een aantal andere gemeenten? “Niet dat ik weet. En bij de bank kreeg ik ook nul op het rekest, dus ik heb het van vrienden moeten lenen.”

Tienduizenden euro’s schuld
Het stuk fundering onder het verzakte deel van haar huis alleen was al 25.000 euro. Doreen: “En daar komt de rest dan nog bij. Een vloer, muur, afwerking, dus dat loopt nog wel op.” Enerzijds is ze trots dat ze weer aan het opbouwen is, anderzijds baalt ze van de schuld. “Daar zit ik nog wel even aan vast.”
Dit stuk van Doreens huis zakte weg

Moe van het strijden
Is ze boos op de gemeente? “Ik was vooral teleurgesteld en gefrustreerd. Ze meten met twee maten. In een andere wijk waar verzakkingen zijn, gaan ze aan de slag en ik moet eerst bewijzen dat het hun schuld is dat het waterpeil te laag is onder mijn huis. Ik weet niet hoe ik dat moet doen.” Ze was er moe van. Moe van het constant strijden. “Op een gegeven moment moet je weer aan jezelf denken.”

Van de gemeente verwacht Doreen niks meer: “Ik heb geprobeerd een lagere WOZ-waarde te krijgen. Dan komt er zo’n man die dan mijn woning gaat vergelijken met de woning van de buurman, terwijl die helemaal gestript, opgebouwd en mooi afgewerkt is. Dat is toch niet realistisch?” Het enige wat Doreen aangeboden heeft gekregen is een maatschappelijk werker. Doreen: “En dat heb ik nou net niet nodig.”

“Probleem te groot voor gemeente”
Wethouder Henk Kosters, die we anderhalf jaar geleden ook interviewden over Doreens situatie, bevestigt dat er nog steeds geen concrete oplossing is. “De verzakkingen staan wel steeds meer op de agenda,” legt Kosters uit. “We hebben overleggen met het Rijk erover, en met het waterschap en met de provincie. Er moet erkenning komen voor het probleem: niet alleen de landbouw en de natuur, maar ook de bebouwde omgeving heeft last van de droogte.” 
lees ook: Wethouder over verzakte huizen: ‘Hoe gek ook, onze verantwoordelijkheid stopt bij erf huizenbezitter’ zondag 24 februari
Het is fijn dat het in overleggen besproken wordt, maar daar heeft Doreen niks aan zolang niemand zijn portemonnee trekt. Kosters: “Nee, concreet hebben we voor haar nu geen oplossing. Dit probleem is te groot voor de gemeente Noordenveld.”

Oproep
We gaan door met ons onderzoek naar verzakte huizen: Woon jij in het oosten of zuiden van ons land, en kamp je met schade door de verzakkingen? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 65 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 22:20u, NPO2

253 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek