Huisarts: ‘Verzekeraars, neurologen en orthopeden nemen klachten whiplash niet serieus’

woensdag 27 april 2016 Leestijd: 2 min.

Huisarts Kees Vos /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 27 april 2016 Leestijd: 2 min.

'Ik hoor eigenlijk geen verhalen over verzekeraars die goed met whiplashklachten omgaan', vertelt Kees Vos. We spreken hem voor ons dossier Letselschade. Vos is huisarts in Spijkenisse en is gepromoveerd op een onderzoek naar acute nekpijn. Uit het hele land komen whiplashslachtoffers naar zijn huisartsenpraktijk. Vos moet al jaren opboksen tegen vooroordelen over whiplash zowel bij verzekeraars als bij neurologen en orthopeden.

In zijn praktijk hoort hij regelmatig van patiënten dat verzekeraars beweren dat de whiplashklachten geheel of gedeeltelijk tussen hun oren zit. Ook worden de ernst en de gevolgen van de klachten niet voldoende onderkend. Volgens een veel gehanteerde Amerikaanse standaard (AMA-guide) zijn mensen met een whiplash maar voor maximaal 4 procent blijvend invalide en daarom krijgen zij een vergoeding van maar maximaal een paar duizend euro uitgekeerd. Volgens Vos strookt dit niet met de realiteit. Sommige mensen kunnen helemaal niet meer werken of kunnen nog maar heel beperkt hun beroep uitoefenen.

Horrorverhalen

‘Je hoort horrorverhalen, niet alleen verzekeraars, maar ook neurologen en orthopeden nemen de klachten niet serieus.’

Volgens Vos zijn whiplashklachten geheel somatisch, het gaat om een beschadiging van de nek. ‘Er zit helemaal niets tussen de oren, al wordt dat vaak beweerd.’ Het zijn onbegrepen klachten omdat niemand wat aan de slachtoffers kan zien. ‘Mensen willen hard bewijs, iets zien op foto’s.’ Dit onbegrip kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel in het uitkeren door verzekeraars, maar ook voor de behandeling. Volgens Vos kunnen klachten vaak nog worden verminderd door onder andere oefeningen met een fysiotherapeut of een manueel therapeut en door de belasting van de nek te beperken. Maar in de praktijk wordt vaak ten onrechte vooral psychotherapie voorgeschreven.

Klachten

Een whiplash ontstaat meestal door een ongeval en vaak door een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst, zoals bij een kop-staartbotsing. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.

Het probleem met whiplash is dat het niet medisch is aan te tonen met foto’s of een MRI-scan. Alleen bij weinig voorkomende en zeer ernstige vormen van whiplash, waar ook fracturen voorkomen of neurologische schade is, zijn de klachten aantoonbaar. Maar voor het merendeel van de mensen geldt dat de klachten vrijwel alleen vast te stellen zijn aan de hand van hun verhalen. Verzekeraars stellen regelmatig vraagtekens bij de ernst van de klachten en het causaal verband met het ongeval, blijkt uit de ervaringen van onze tipgevers. lees ook: Oproep: Hoe vaak speurt een verzekeraar in privéleven slachtoffer? woensdag 20 april In sommige gevallen stellen verzekeraars daarom een persoonlijk onderzoek in en geven een recherchebureau opdracht om mogelijke fraude te achterhalen.

Cees en René uit Kerkrade kunnen daarover meepraten. Hun auto werd met hoge snelheid aangereden en sindsdien heeft René ernstige whiplashklachten. Maar omdat de verzekeraar zijn klachten niet vertrouwt, besluit die hem te laten schaduwen door een recherchebureau.

Heb je whiplashklachten en word je ook geschaduwd? Of heb je beroepsmatig te maken met whiplash en verzekeraars? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek