Dagboek van een huisarts Coronacrisis

Huisarts Ton: ”Het is de verpleging die mens en economie redt”

zondag 12 april 2020 Leestijd: 1 min.

huisarts Ton Dapper / redactie De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zondag 12 april 2020 Leestijd: 1 min.

Hoe gaan onze huisartsen om met de coronacrisis? De afgelopen jaren hebben we voor onze onderzoeken gesproken met verschillende huisartsen. Een van hen is Ton Dapper uit Tienhoven, een klein dorpje in de gemeente Stichtse Vecht, onder de rook van Utrecht. We waren drie jaar geleden bij hem op bezoek voor onze uitzending over obesitas. Hoe gaat het nu met hem, zijn team en zijn patiënten?

We vragen hem om een dagboek bij te houden. Ervaringen en bespiegelingen van een huisarts tijdens de coronacrisis. 

Zaterdag 4 april
Deze coronacrisis is een grote oefening in nederigheid: elke vorm van narcisme, de 'b.v. Ik', is gevaarlijk, zowel op bestuurlijk niveau (denk aan Trump) als op groepsniveau (de 'schijt-aan-corona-feestjes') als op individueel niveau ("wie zegt hier wat goed voor mij is: dat bepaal ik zelf wel", "wie denken ze wel niet daar dat ze zijn, om te zeggen wat ik moet doen?", "ik kan dit gewoon beter", "weet je eigenlijk wel tegen wie je het hebt?"). Ik moet zeggen, het gaat aardig goed onze nationale oefening in nederigheid. En op de een of andere manier geeft dat bij mij een vredig gevoel van binnen. Herkenbaar? Het is een soort einde aan het 'Nationaal Narcisme'. Nederland komt, ondanks alles, ook een beetje tot rust. 

Zondag 5 april
Ik mijmer nog even door, vanuit de zondagsrust.
Verpleging en verzorging staan op dit moment met de 'poten diep in de klei'. Onbezoldigd, vaak ook onbeschermd blijkt steeds meer. Het is de verpleging die mens en economie redt. Er zijn grote zorgen over hun mentale welzijn en burn-outs die op de loer liggen. Ik ben niet gelovig maar wel een spiritueel mens. Een van de belangrijkste thema's uit het christendom is voor mij naastenliefde, wat je volgens mij ook terugvindt in de andere grote religies zoals de islam, jodendom, boeddhisme. Tsja, wat moet ik nu nog zeggen....

Meer weten over wat zorgpersoneel nu meemaakt? Kijk hier onze uitzending van 6 april terug of abonneer je op onze nieuwsbrief. Meer lezen uit het dagboek van huisarts Ton Dapper? Kijk hier voor de eerste vijf delen. 
lees ook: Huisarts Ton: 'Laat ouderen geen eenzame strijd voeren, hef lockdown verpleeghuizen op' zondag 05 april

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek