'Huisarts heeft belangrijke rol in opstellen wilsverklaring'

dinsdag 05 juni 2018 Leestijd: 2 min.

Wilsverklaring / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

dinsdag 05 juni 2018 Leestijd: 2 min.

Mensen die een wilsverklaring willen opstellen kunnen baat hebben bij een goed gesprek met de huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 8000 mensen dat vandaag naar buiten komt.  

In de geneeskunde kunnen we steeds beter ziektes genezen. Maar deze verbeterde mogelijkheden hebben ook een keerzijde. Want soms is een behandeling wel levensverlengend, maar levert de patiënt flink in aan zelfstandigheid. In dat geval kan een behandeling soms meer kwaad dan goed doen. 

In ons dossier 'ouderenzorg' vragen we ons daarom af: wanneer is medisch ingrijpen niet meer zinvol en is andere zorg passender? Staan arts en patiënt stil bij de kwaliteit van leven die overblijft na een behandeling? Gaat het gesprek ook over de vraag of de patiënt zo’n behandeling eigenlijk nog wel wil en of het nog realistisch is? En wordt er gesproken over wat de patiënt werkelijk belangrijk vindt en met welke zorg dit het best te bereiken is? 

Op tijd bespreken

Het zijn onderwerpen die hulpverleners op tijd moeten bespreken met patiënten die door een ziekte of een kwetsbare situatie de dood in zicht hebben. ‘Want zorg is alleen passend als deze aansluit bij de wens van de patiënt,’ aldus geriater van het AMC Hanna Willems. ‘Dit betekent dat patiënten een eigen afweging moeten kunnen maken of zij een medische behandeling nog wensen of ervan afzien en een andere weg kiezen.’ 

Het opstellen van een wilsverklaring kan daarbij helpen. In een dergelijke verklaring kunnen mensen zaken vastleggen over wat ze wel en niet meer medisch willen in een bepaalde situatie. Het gaat bijvoorbeeld om een behandelverbod of over het wel of niet reanimeren. Maar ook over wie namens hen beslissingen neemt als ze het zelf niet meer kunnen.

De huisart kan daarbij een belangrijke rol spelen, blijkt uit het onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. Van de mensen met een wilsverklaring heeft iets meer dan de helft vooraf een gesprek met de huisarts gehad. Daarvan zegt ruim de helft dat het gesprek heeft geholpen bij het formuleren van de wensen. ‘De huisarts heeft mij op zaken gewezen waar ik zelf in eerste instantie geen rekening mee had gehouden,’ aldus een deelnemer aan het onderzoek. Een ander zegt: ‘Zelf heb ik duidelijk kunnen zeggen wat ik wel en niet wil. De huisarts heeft uitgelegd wat wel of niet kan.’

lees ook: ‘Huisarts moet vaker regie nemen in laatste levensfase’ maandag 07 mei

Wil je meer weten over het wel of niet doorbehandelen van kwetsbare ouderen? Kijk dan vanavond om 21.25 uur naar De Monitor op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Ouderenzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ouderenzorg

Uitzending

Hoogbejaard en opgenomen in het ziekenhuis. Een operatie ligt vaak voor de hand. Maar is dat ook de beste optie? Vanavond om 21.25 uur zenden wij ons verhaal uit op NPO2. Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Deel jouw ervaring 11 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 05 juni 2018 om 21:25  NPO2

82 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ouderenzorg

Doorbehandelen of niet?

Door de vergrijzing belanden steeds vaker kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Het zijn vaak complexe situaties door de uitgebreide medische geschiedenis en de hoge leeftijd van de patiënt. Artsen en families komen voor lastige dilemma’s te staan. Doorbehandelen of niet en wíe neemt daarin de beslissing; de patiënt, de familie of de specialist? Heb jij ervaring met medische beslissingen rondom het ziekbed van een kwetsbare oudere? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door technologische ontwikkelingen kunnen we steeds ouder worden. Een prachtige verworvenheid. Maar wat doen we met ouderen die tegen wil en dank in leven worden gehouden? ‘Sterven is anno 20...
Alles over dit onderzoek