Huisarts gespecialiseerd in whiplashklachten: ‘Verzekeraars maken misbruik van de situatie’

woensdag 25 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Huisarts Kees Vos video update /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 25 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Huisarts Kees Vos uit Spijkenisse is gepromoveerd op nek- en schouderklachten. We spreken hem voor ons dossier Letselschade over verzekeraars die verkeersslachtoffers met whiplashklachten laten schaduwen op verdenking van fraude. Wat opvalt, is dat De Monitor vrijwel alleen tips krijgt over fraudeonderzoeken bij whiplashpatiënten. Waarom wantrouwen verzekeraars vooral de verhalen van déze groep verkeersslachtoffers?

Misbruik
Vos is voorzitter van de Medische Raad van de Whiplash Stichting Nederland. Volgens deze belangenvereniging raken volgens een schatting circa 15.000 tot 20.000 jaarlijks betrokken bij een whiplashongeval. Vos is heel kritisch op de rol van verzekeraars. Whiplashklachten zijn niet medisch aan te tonen met foto’s of een MRI-scan. ‘En daar gaat het mis,’ vindt Vos.

‘Verzekeraars maken misbruik van die situatie’

Medische voorgeschiedenis
In zijn praktijk hoort hij regelmatig van patiënten dat verzekeraars beweren dat hun whiplashklachten tussen hun oren zitten of veroorzaakt worden door andere medische klachten van voor het ongeval.

Volgens Vos proberen verzekeraars bij artsen informatie te vinden in de medische voorgeschiedenis van whiplashslachtoffers die niets met het ongeval te maken heeft. Dit om de legitimiteit van de schadeclaim aan te vechten. Verzekeraars zoeken bijvoorbeeld uit of iemand al eerder rugklachten had.


Verzekeraars die een vermoeden hebben van fraude kunnen en mogen een particulier recherchebureau inzetten om een verkeerslachtoffer te observeren. Dit overkwam [Amber Koppen](http://demonitor.ncrv.nl/letselschade/verkeersslachtoffer-een-belletje-kon-er-bij-de-verzekeraars-niet-vanaf) en [René Glas](http://demonitor.ncrv.nl/letselschade/verkeersslachtoffer-dat-verzekeraars-je-schaduwen-gun-je-je-ergste-vijand-niet).

Het interview met Kees Vos wordt uitgezonden op 29 mei.

Heb je whiplashklachten en word je ook geschaduwd? Of heb je beroepsmatig te maken met whiplash en verzekeraars? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek