Horrortandarts Van N. nog steeds in artsenregister BIG

vrijdag 23 januari 2015 Leestijd: 2 min.

Horrortandarts van N. belt ons /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

vrijdag 23 januari 2015 Leestijd: 2 min.

Na onze laatste reportage in het dossier “Foute Dokters” worden we verrast door een tipgever uit een wel zeer onverwachte hoek. Vanuit zijn cel zoekt de veelbesproken horrortandarts Van N. contact met onze redactie. Hij geeft ons informatie over zijn ervaringen in de tandartsenwereld, en wat daar volgens hem mis is. Zijn informatie klinkt geloofwaardig. Dat stelt ons voor een dilemma: Hoe ga je als redactie om met een tipgever die als tandarts zeer omstreden is en wordt verdacht van het onherstelbaar beschadigen van Franse en Nederlandse gebitten?

Van N. komt met een zeer opmerkelijk mededeling. Hij vindt het onbegrijpelijk dat hij nog in het BIG-register staat, het Nederlandse artsenregister. Ondanks het feit dat hij in Frankrijk is doorgehaald en verdacht wordt van de mishandeling van de gebitten van tientallen mensen in zijn voormalige praktijk in Den Haag, en later in Frankrijk. Van N. vertelt ons:

‘Weliswaar heb ik een jaartje schorsing in Nederland gehad. Maar als ik nu op vrije voeten zou zijn, zou ik gewoon weer tandheelkunde kunnen doen met dat BIG-register. Dat is natuurlijk waanzin, complete waanzin. Ik zal, maar ik wíl ook geen tandheelkunde meer doen in mijn leven. Maar ik sta nog wel in het BIG-register.’

Wij zijn net zo verbaasd als hij: hoe kan het dat de tandarts die in heel Nederland bekend werd als de horrortandarts, in theorie nog steeds aan de slag zou kunnen met patiënten?

We controleren vervolgens het BIG register en Van N. staat daar inderdaad nog ingeschreven.

Horrortandarts van N. in BIG_0.jpg

In Frankrijk werd Van N. wél doorgehaald als tandarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zei eerder het onderzoek in Frankrijk op de voet te volgen en beroepsbeperkende maatregelen over te nemen. Maar dat blijkt dus niet te zijn gebeurd. Hoe kan dit? We checken het en Van N. blijkt inderdaad nog in het register te staan.

Dat werpt de volgende vraag op: Hoe moeten de tips van deze wel heel bijzondere bron beoordelen? We gaan verder met ons onderzoek in het dossier Foute Dokters en checken informatie en de tipgevers. Ook van een bron die nu in de gevangenis zit.

UPDATE: Naar aanleiding van het interview met De Monitor-verslaggever Ronald Sistermans in De Ochtend liet het CIBG, dat zorgverleners registreert in het BIG-register, weten dat Van N. zal worden doorgehaald en dus niet meer in Nederland kan werken.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek