De deskundige Duiveluitdrijving

Hoogleraar Jeugdrecht: “Overheid moet demonenuitdrijving bij kinderen onderzoeken”

woensdag 11 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Mariëlle Bruning / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 11 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning ziet demonenuitdrijving bij kinderen als een vorm van kindermishandeling. Ze vindt dat de overheid onderzoek moet doen naar deze praktijken. “Op dit moment brengen jullie in kaart dat er grote zorgen en misstanden lijken te zijn. Je kan dan niet meer wegkijken.” We spreken Bruning voor ons onderzoek naar Religieuze gemeenschappen in Nederland.

Na onze vorige uitzending over demonenuitdrijving bij kinderen krijgen we veel reacties. “Dit is echt het topje van de ijsberg. Degenen die bekend zijn met het radicale evangelische wereldje, hebben meestal heel veel jeugdkerken, festivals en allerlei soorten bijeenkomsten meegemaakt”, laat een tipgever ons weten. Veel jongvolwassenen die reageren hebben zelf demonenuitdrijving meegemaakt als minderjarige. Bij velen heeft het schadelijke gevolgen gehad.

lees ook: Demonenuitdrijving op jongerenbijeenkomst: “Homofilie, seks en nicotine werden uitgedreven” donderdag 20 februari

Kindermishandeling

Volgens hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning is het een vorm van kindermishandeling. Ze wijst erop dat het VN-Kinderrechtencomité duiveluitdrijving expliciet noemt als een vorm van kindermishandeling. “Ik denk dat je het zou kunnen zien als psychische mishandeling als je een kind met bijvoorbeeld autisme vertelt: Jij hebt zonden begaan, er zit een duivel in jou.”

Bruning vindt het daarom tijd dat de overheid actie onderneemt. “Uiteindelijk is de rijksoverheid verantwoordelijk voor de bescherming van kinderen tegen mishandeling, ook in religieuze groeperingen. Religie of levensovertuiging mag nooit – volgens de standaarden van kinderrechten – een excuus zijn om kinderen niet te beschermen tegen vormen van geweld. Er zijn grote zorgen over wat er met deze kinderen gebeurt en de overheid is nu aan zet”, aldus Bruning.

Onderzoek

Ze vindt de signalen van De Monitor genoeg om te stellen dat de overheid niet meer weg mag kijken. “Ik vind dit voldoende om nader onderzoek te doen naar hoe dit zit en hoe groot dit probleem is. Het Europees Hof zegt dat als een lidstaat niet had kunnen weten dat er geweld speelt binnen een gezinssituatie, je het geen verplichting kan noemen dat de staat moet ingrijpen. Maar jullie (De Monitor, red.) brengen op dit moment in kaart dat er grote zorgen en misstanden lijken te zijn. Dan kan je niet wegkijken, dan moet je actie ondernemen.”

lees ook: Kinderombudsvrouw: ‘Demonenuitdrijving bij kinderen is kindermishandeling’ maandag 27 januari

De Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis ontvangen geen meldingen van demonenuitdrijvingen. Het speelt zich vaak af binnen gesloten gemeenschappen waarin mensen geloven dat de uitdrijvingen juist goed zijn voor kinderen. Juist daarom is onderzoek nodig, aldus Bruning. “We moeten beter in kaart brengen wat de schaal en omvang hiervan is, en of het echt zo is dat het een gesloten wereld is waar kinderen niet met hun klachten hierover naar buiten kunnen treden. Die kinderen zijn kwetsbaar en monddood gemaakt, lijkt uit jullie voorbeelden. We moeten gaan meekijken voor deze kinderen, dat zijn we verplicht aan ze.”

Passende zorg

Bruning vreest dat kinderen met medische of psychische problemen niet de hulp zullen krijgen die ze nodig hebben, omdat hun problemen toegekend zullen worden aan de duivel. We laten haar voorbeelden zien van mensen waarbij psychische problemen zoals depressie of anorexia als iets duivels wordt gezien, wat moet worden uitgedreven.

“Er moet onderzocht worden of er meer kinderen zijn waarbij eigenlijk zorg nodig is en slechts de route van duiveluitdrijving wordt gekozen in plaats van dat er passende zorg wordt ingezet. Het is heel ernstig om kinderen de benodigde zorg te onthouden. Als kinderen zorg nodig hebben dan moet dat worden geregeld.”

Uitzending

Mariëlle Bruning is te zien in onze tweede uitzending over demonenuitdrijving bij kinderen. Kijk maandag 23 maart om 22.15 op NPO2.

Nieuwsbrief

Ons onderzoek Religieuze gemeenschappen in Nederland volgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Religieuze gemeenschappen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Religieuze gemeenschappen in Nederland

Research

In maart was onze laatste uitzending binnen dit onderzoek. We krijgen veel tips binnen van mensen met ervaringen binnen religieuze gemeenschappen. Wij gaan daarom door met ons onderzoek. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Of heb je een andere tip over een religieuze gemeenschap? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 23 maart 22:11u, NPO2

283 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Ervaringsverhalen gezocht

Heb jij ook duiveluitdrijving meegemaakt als minderjarige? Of heb je een andere ervaring binnen een religieuze gemeenschap? Laat het ons horen!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We doen onderzoek naar religieuze en zingevende organisaties in Nederland. Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat gebeurt er als...
Alles over dit onderzoek