Onderzoek Obesitas

Hoogleraar Erasmus MC: “Stop met fat shaming coronapatiënten”

zondag 19 april 2020 Leestijd: 2 min.

Liesbeth van Rossum /

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

zondag 19 april 2020 Leestijd: 2 min.

“Mensen roepen dat IC-bedden nu worden bezet door ‘vetkleppen’. Dat maakt pijnlijk duidelijk wat er aan fat shaming gaande is. Koppel corona daar alsjeblieft los van. Obesitas is een complexe ziekte.” Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog in het Erasmus MC ergert zich aan de stigmatiserende reacties op de berichten dat de meeste coronapatiënten op de intensive care zwaarlijvig zijn. Eén op de drie op de IC heeft ernstig overgewicht. “Ja, er liggen nu meer mensen met obesitas op de IC, hiervoor zijn meerdere oorzaken.”

Van Rossum noemt het “erg zorgelijk” dat de corona-pandemie en obesitas, “een enorme chronische epidemie”, nu bij elkaar komen. “Het maakt duidelijk dat we er veel harder aan moeten trekken om obesitas te voorkomen en te behandelen.”

Immuunsysteem

Dat mensen met zwaar overgewicht kwetsbaar zijn, is niet nieuw. Het immuunsysteem bij mensen met obesitas werkt niet goed. “Bepaalde stoffen in het buikvet veroorzaken een chronische, sluimerende ontsteking die het immuunsysteem belast. Mensen met obesitas worden vaker ernstiger ziek en krijgen vaker complicaties, zo weten we ook van eerdere griepepidemieën.”  Vaak hebben mensen met zwaar overgewicht ook last van diabetes, longaandoeningen en hart- en vaatziektes. Daarnaast zijn er nu aanwijzingen dat het coronavirus zich bindt aan zogenaamde ACE2-receptoren en zo ook de menselijke vetcellen binnendringt. Van Rossum: “We moeten obesitas nu echt serieus gaan nemen als een onderliggend probleem, óók bij sommige vormen van kanker en depressies.”

Suikerlobby

Betekent dat de overheid harder moet gaan ingrijpen om een gezonde leefstijl af te dwingen? Op onze oproep wordt verschillend gereageerd. Waar de één “geen betutteling door de overheid” wil, pleit de ander voor “actie tegen de suikerlobby” of “veel meer bewegingsonderwijs”. Opmerkelijk veel mensen pleiten voor het veel duurder maken van frisdrank, snacks, snoep en koekjes. Marja reageerde op Facebook: “Ik heb een maand suikervrij gegeten. Dat is ontzettend lastig, het zit overal in." En Loes: ”De overheid moet zorgen dat er geen troep in onze etenswaren zit.”

Ook Liesbeth van Rossum vindt dat er meer moet gebeuren: “We hebben een Nationaal Preventie Akkoord, een mooie eerste stap maar we moeten daar harder op inzetten. Voedselkeuzes maken we veelal onbewust, daar moeten we maatschappelijke verantwoordelijkheid voor nemen. Dus ongezond eten moet veel moeilijker verkrijgbaar zijn, die ongezonde keuze moet je moeilijker en duurder maken. En we moeten juist verleid worden tot gezond eten. Nog steeds zie je vlakbij scholen fastfood tentjes.”

Van Rossum neemt het op voor mensen met obesitas: “Mensen veroordelen zo makkelijk. Obesitas is complex en je bent er niet met een dieet. Het lichaam staat qua stofwisseling in een compleet andere stand. Daar zijn, naast een gezonde leefstijl, vaak ingrijpende therapieën voor nodig. Er zijn tal van oorzaken waar je ernstig overgewicht van kan krijgen. Naast een ongezonde leefstijl spelen ook medicijnen, stress, hormonen en de genetische aanleg een rol. Afvallen is ingewikkeld bij obesitas. Preventie is daarom extreem belangijk. En plak deze mensen geen stigma op.”

Voelt u zich slachtoffer van fat shaming? Of heeft u ideeën hoe de maatschappij obesitas kan bestrijden? Laat het ons weten!

 

 

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

632 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek