Oproep Flexwerk

Hoogleraar: ‘Detacheringsbureaus slaan een slaatje uit de krapte op de arbeidsmarkt.’

vrijdag 23 augustus 2019 Leestijd: 2 min.

Personeelstekort in het onderwijs blijft een probleem / ANP - Robin van Lonkhuijsen

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

vrijdag 23 augustus 2019 Leestijd: 2 min.

Het aantal flexwerkers groeit in Europa bijna nergens zo hard als in Nederland. Bijna 40 procent van alle werkenden in ons land is zzp-er, uitzendkracht of werkt op een tijdelijk contract, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de één een noodzakelijk kwaad, voor de ander is het heel gunstig om als zzp-er aan de slag te gaan of om zich te laten detacheren. Vooral in sectoren waar een tekort is aan personeel, zoals in de ict, de zorg of in het onderwijs. ‘Arbeid is handelswaar in dit land,’  zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt en verbonden aan de Universiteit Tilburg.

‘Intermediairs slaan een slaatje uit de krapte op de arbeidsmarkt. Vooral bij scholen en zorginstellingen,’ zo vervolgt Wilthagen. In eerder onderzoek van De Monitor vertelden meerdere verpleegkundigen dat veel collega’s vertrokken naar detacheringsbureaus. Want die bieden aantrekkelijke contracten met veel extra’s. ‘Maar,’ zegt Wilthagen, ‘bedrijven zijn het beu uitgebuit te worden door detacheerders. Die trekken mensen uit de markt door ze veel te bieden. Een hoog salaris, een auto. En de school betaalt de fee voor de leraar die bij het detacheringsbureau zit.’

Detacheren in het onderwijs

Hoe zit het in het onderwijs? Gebeurt daar hetzelfde als in de zorg? Laten veel leraren zich verhuren via een detacheringsbureau zodat ze meer geld verdienen? En kunnen scholen zich dat wel veroorloven?

De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) constateert een groot lerarentekort. Er zijn dit jaar 1700 vacatures, 300 meer dan aan het begin van het vorige schooljaar. De AVS vindt het zorgelijk dat scholen zzp-ers moeten inhuren waardoor onderwijs duur wordt en ziet dat scholen van detacheren afstappen. Maar de tekorten moeten linksom of rechtsom tóch worden opgevuld.

‘Je moet creatief zijn’

Er zijn scholen die met creatieve oplossingen komen en detacheringsbureaus omzeilen. Bijvoorbeeld ATO-scholenkring in Rosmalen. Zij werken samen met een aantal instellingen in het primair onderwijs in Den Bosch en hebben zich een aantal jaar geleden verenigd in het Onderwijsmobiliteitscentrum 073. Hoofd P&O Simone van Oort van ATO: ‘We kunnen het over het algemeen zelf oplossen als er leraren uitvallen. We hebben een gezamenlijke pool met invallers of de stichtingen zoeken zelf naar oplossingen binnen de teams. Je moet creatief zijn. Dat is hard werken, maar uiteindelijk lukt het meestal de gaten te vullen en buiten zzp-ers of detachering te blijven.’ ATO-scholenkring doet dit om financiële redenen, maar vooral uit principe. ‘Als we veel met externen gaan werken, ziet het onderwijs en de school er heel anders uit.’

Brabant heeft het misschien wat makkelijker dan de rest van het land, omdat deze provincie nauwelijks een lerarentekort kent. Maar wat is het landelijke beeld: raken scholen veel budget kwijt aan detacheringsbureaus of dure zzp-ers om hun lerarentekort op te lossen? Of weten scholen juist op creatieve manieren hun tekort op te vangen, zoals ATO-scholenkring?

Werk jij op een school die gedetacheerde invalkrachten of zzp-ers inhuurt? Of werk je juist op een school die dat om financiële of principiële redenen níet doet en zelf een oplossing bedenkt? Laat het ons weten en vul het tipformulier in.

 

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Ook ervaring met detacheren in het onderwijs?

Een detacheringsbureau inzetten kan een dure grap worden. Werk jij op een school die gedetacheerde invalkrachten of zzp-ers inhuurt? Of ben je leraar op een school die dat om financiële of principiële redenen juist níet doet? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek