Honderden reacties op Meldpunt Orthokosten

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

Beugel 2_4 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

Ruim 400 (ouders van) beugeldragers hebben de enquête van De Consumentenbond en De Monitor inmiddels ingevuld. Hieronder een greep uit de reacties die tot nu toe zijn binnen gekomen.

Iemand schrijft over de ondoorzichtigheid van de orthotarieven:

‘Extreme toeslagen voor brackets en volgens mij ook kosten in rekening brengen voor behandelingen die niet zijn verricht. De tarieven zijn zo ondoorzichtig dat ik dit niet na kan kijken.’

Over de duur van de behandeling en de kosten schrijft een ouder:

‘Globaal werd aangegeven dat een behandeling doorgaans 2 jaar zou duren. Uiteindelijk heeft het meer dan 3 jaar geduurd en hebben we zelf 1000 euro moeten betalen bovenop het bedrag dat door de verzekeraar werd vergoed. Een absurd bedrag voor een medisch niet noodzakelijke handeling.’

En over de voorlichting van de orthodontist:

‘Wij hebben zelf moeten vragen om een toelichting op het behandelplan. De orthodontist vond dit vreemd en deed dit met tegenzin. Alternatieve beugels zijn helemaal niet aan de orde gekomen’.

Rode draad in de reacties: Opmerkingen over de duur van de behandeling, het gebrek aan voorleggen van opties, en de ondoorzichtigheid over de tarieven. Waar betaal ik eigenlijk voor, en klopt het wel wat er op de rekening staat?

Op de redactie leggen we contact met mensen die de enquête hebben ingevuld en hebben aangegeven het geen probleem te vinden door ons gebeld te worden. Door ervaringsverhalen te verzamelen hopen we een nog preciezer beeld te kunnen krijgen van beugelbehandelingen en hoe die door (ouders van) patiënten worden ervaren.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek