Hoger beroep tegen ex-neuroloog in december

woensdag 17 september 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 17 september 2014 Leestijd: 1 min.

Het hoger beroep tegen de tot 3 jaar cel veroordeelde ex-neuroloog Ernst Jansen dient op 18 december. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag laten weten. Het gaat om een zogenoemde regiezitting; wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. Ernst Jansen De zaak zou eigenlijk volgende week dienen, maar omdat Jansen vorige maand een nieuwe advocaat in de arm heeft genomen, is dat uitgesteld. Het was namelijk volgens Jansens nieuwe advocaat Peter Plasman niet mogelijk om binnen een maand het omvangrijke dossier van de zaak tot zich te nemen.

De ex-neuroloog werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, onder meer voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met Jansen. De rechtbank acht de ex-neuroloog daarvoor verantwoordelijk.

Het hoger beroep was zowel door de vorige advocaat van Jansen als door het Openbaar Ministerie aangespannen. Jansen is het niet eens met de beslissing van de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor is vrijgesproken, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

De rechtszaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De uitkomst, 3 jaar gevangenisstraf, is ook uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor iemands zelfmoord.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek