Hoge verkeersboetes voortaan in termijnen betalen

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

0065206001245227204_large /

Robbert ter Weijden

Verslaggever

robbert.terweijden@kro-ncrv.nl

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

Vanaf 1 juli is het mogelijk om verkeersboetes van 225 euro of hoger in termijnen te betalen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het ontbreken van een betalingsregeling is een van de grootste kritiekpunten op het handelen van het CJIB (het incassobureau van de overheid dat verantwoordelijk is voor het innen van dit soort boetes). Mensen die al in de schulden zitten, kunnen dit soort bedragen eenvoudigweg niet missen en betalen vaak ook niet.

Dan komen de verhogingen en loopt het bedrag op tot 3 x het boetebedrag. Als er dan nog niet betaald wordt, kan het CJIB een gijzeling aanvragen bij de rechter. Gijzeling is een ultiem dwangmiddel om de wanbetaler aan te zetten tot het betalen van de boete. Na gijzeling blijft de boete dan ook gewoon openstaan. Die moet nog steeds worden betaald.

Nu is er dus voor schrijnende gevallen die een boete hebben van 225 euro of hoger de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Maar wat nu als je een boete hebt die lager is dan dat bedrag? Er zijn veel mensen waarbij een bedrag van 50 Euro al eigenlijk teveel is om in één keer te betalen. Daarom pleiten velen ervoor om de betalingsregeling uit te breiden voor alle boetes.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Robbert ter Weijden Verslaggever
Verslaggever Robbert ter Weijden (1964) rondde in 1990 zijn studie Communicatiewetenschap aan de UvA af. Zes jaar later trad hij in dienst bij de NCRV, een voorloper van KRO-NCRV. Hij was na actualiteitenrubriek Netwerk betrokken bij het opzetten van Altijd Wat en De Monitor, en stond mede aan de wieg van het online platform Brandpunt+. Is geïnteresseerd in welke gevolgen onze complexe samenleving heeft voor gewone mensen.
Lees verder
@rptw

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek