Hoge structurele werkloosheid onder zieke werknemers

woensdag 13 september 2017 Leestijd: 2 min.

ANP foto /

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

woensdag 13 september 2017 Leestijd: 2 min.

Veel werkloze 35-minners mailen ons voor het dossier UWV. Ze willen graag aan de slag, maar hebben moeite met het vinden van werk. Leuntje schrijft: ‘Ik ben 60 jaar, ik heb polio gehad toen ik 4 jaar was en een arm is helemaal verlamd. Ik wil werken om bij te verdienen, maar niemand wil mij. Ik word niet afgekeurd. Wat moet ik doen? Ik weet het niet meer.’

Wat blijkt: als je minder dan 35% wordt afgekeurd door het UWV is de kans groot dat je werkloos wordt. Pas als je meer dan 35% wordt afgekeurd krijg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Val je daaronder, dan ben je een zogenaamde 35-minner. Je bent dan wel beperkt in wat je kan door je ziekte, maar je krijgt geen geld. Ook krijg je geen bijzondere hulp van het UWV bij het vinden van nieuw werk. In 2015 zat bijna 60% van de 35-minners zonder werk thuis.

 

Streng

Voor de invoering van de nieuwe arbeidsongeschiktheidswet (WIA) moest je tenminste 15% worden afgekeurd om een uitkering te krijgen. Om de toegang tot de uitkering te beperken, is die grens in 2006 opgerekt naar 35%. Het is nu veel moeilijker om een WIA-uitkering te krijgen dan voorheen. Elk jaar worden gemiddeld bijna 20.000 mensen 35-minner, waarvan dus ruim de helft thuis komt te zitten.

In ruil voor het strenger maken van de WIA, hebben de werkgeversorganisaties, vakbonden en de overheid in 2006 afgesproken dat zij er alles aan gaan doen om de 35-minners aan het werk te houden of te krijgen. Maar uit cijfers van het UWV blijkt dat daar niets van terecht is gekomen.

Grafiek 35-min.jpeg

In 2008 had 49,3% van de 35-minners een baan, in 2015 was dit nog maar 42,6%. Ruim de helft van de 35-minners is dus werkloos en dat is vele malen hoger dan het gemiddelde werkloosheidspercentage in Nederland. Dat lag in 2015 op 6,9%. Uiteraard heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat deze kwetsbare doelgroep minder makkelijk aan het werk komt. Maar allerlei pilots, beleidswijzigingen en goed bedoelde afspraken hebben ogenschijnlijk geen positief effect gehad op het percentage werkende 35-minners.

 

Ontslagen

Voor het UWV-dossier over 35-minners spraken wij met Daniël Classen. Hij begeleidt bedrijven die te maken hebben met zieke werknemers. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden komt hij veel mensen met een arbeidsbeperking tegen. Volgens Classen gaat het niet goed met deze groep: ‘De 35-minner staat er slecht voor. De 35-minner wordt veelal ontslagen, komt in de WW terecht, daarna in de bijstand en komt gewoon niet aan het werk.’

Volgens Classen is er een belangrijke rol weggelegd voor de politiek, maar ligt de sleutel bij de werkgevers. Die hebben tenslotte banen te vergeven. Hij constateert in de praktijk dat werkgevers mensen met een beperking niet snel een kans geven: ‘De werkgever zou anders naar die mensen moeten kijken. Men zou meer moeten kijken naar wat de kansen zijn en hoe je die medewerker wel kan inzetten in je organisatie en aan het werk houden.’

 

Tip ons

Aanstaande zondag is onze uitzending over 35-minners te zien op NPO2 om 22:35, na Nieuwsuur. Ben je 35-minner en wil je iets kwijt over je situatie? Mail ons dan op tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen UWV
Verkenning Research Opnames Uitzending

UWV

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring 28 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1863 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. W...
Alles over dit onderzoek