Hoera! Debatgast Chema Yassir heeft een baan

vrijdag 24 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Debatgast Chema Yassir /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

vrijdag 24 februari 2017 Leestijd: 2 min.

In ons Monitor-debat van 13 februari over 'werken voor je uitkering' was ook Chema Yassir te gast. Ze heeft al acht jaar een bijstandsuitkering. Maar sinds deze week niet meer: ze heeft weer een baan!

'Ik moest huilen en lachen tegelijk, ik kon het niet geloven,' zegt Chema (33) over het moment dat ze hoorde dat ze aangenomen was. Ze gaat als beheerder werken in een buurthuis van welzijnsorganisatie Dock in Rotterdam. 'Voor mij is dit een enorme gebeurtenis. Ik heb heel veel gesolliciteerd de afgelopen jaren. En ik ben vaak teleurgesteld. Ik heb ook in de put gezeten, maar bij de pakken neer zitten helpt niet. Ik heb veel positiviteit en moed. Ik ben toch doorgegaan, en nu heb ik het geflikt, zou ik haast zeggen. Ik ben er supertrots op'.

Tegenprestatie

Negen jaar geleden verloor Chema haar baan. Na een aantal jaren ww-uitkering kwam ze in de bijstand. De gemeente Rotterdam vraagt mensen in de bijstand om een tegenprestatie te leveren. In onze uitzending liet Chema merken dat ze achter het Rotterdamse beleid staat. Het heeft haar uiteindelijk ook aan deze baan geholpen, weet ze. 'Er verandert voor mij niet zoveel in mijn leven. Omdat ik veel tegenprestaties leverde, was ik al heel druk. Het werk dat ik nu ga doen, deed ik eigenlijk al als vrijwilliger op een andere locatie van Dock. Ik ga allerlei activiteiten begeleiden, en ik word samen met een collega het gezicht van het buurthuis. Vanmorgen heb ik mijn werkplek al bekeken. Daar werd ik al superblij van. Het gaat nu echt gebeuren!'

Chema krijgt een jaarcontract vanaf 1 maart. 'Als ik het in huis heb, zet ik het gelijk op mijn Facebook, zo blij ben ik!' Ze weet nog niet hoeveel ze erop vooruit gaat, want over het salaris heeft ze nog niet onderhandeld. 'Dat vind ik nu niet het belangrijkste. Ik kijk vooral naar mijn eigen vooruitgang, ook voor de toekomst.'

Emotioneel

Het doet haar pijn om de mensen achter te laten in het buurthuis waar ze de afgelopen tijd vrijwilligerswerk deed. Chema: 'Vanmorgen was er nog een groep vrouwen die er al 25 jaar komt. Het was emotioneel om daar afscheid van te nemen. Ze vragen zich natuurlijk af hoe het verder gaat. 'Bij jou konden we altijd terecht,' zeiden ze. Ik heb beloofd om alles netjes achter te laten en over te dragen. En er komt nog een afscheidsfeestje voor de bewoners van de wijk'.

Heb jij een tip voor ons? Meld je: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Debat 'Werken voor je uitkering'
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat 'Werken voor je uitkering'

Uitzending

Deel jouw ervaring 8 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Iets 'terug' doen voor je bijstandsuitkering, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenprestatie. Is dat eerlijk en nuttig? Of schieten mensen met een uitkering daar niets mee op?
Alles over dit onderzoek