Hoe ziet een maand lang nieuws over cameratoezicht eruit?

zaterdag 12 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

IMG_20170809_141556 /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

Wij hebben een maand lang het nieuws rondom cameratoezicht in de gaten gehouden. De samenvatting: in 12 gemeenten worden nieuwe camera’s geplaatst, op 3 plekken wordt toezicht tegengehouden, 3 succesverhalen bewijzen het gelijk van meer toezicht en 5 keer is er ophef over camerabeelden.

In ons dossier Cameratoezicht wijzen we op het groeiend aantal beveiligingscamera’s in Nederland. De laatste telling komt uit 2013 en is door weblog Sargasso gedaan. Volgens hun voorzichtige schatting had ons land toen ruim 200.000 camera’s in de openbare ruimte. Omgerekend is dat 1 camera op elke 82 Nederlanders.

In de tussentijd zijn er echter alleen maar meer camera’s bijgekomen. Maar hoeveel eigenlijk? Wij hebben in een maand tijd het nieuws rondom de zoektermen "cameratoezicht" en "camera toezicht" verzameld: 38 nieuwtjes komen bovendrijven.

Cameratoezicht_Kaart_inzet camera.jpg

Toezicht ingesteld/uitgebreid

In 12 gemeenten wordt het huidige cameratoezicht uitgebreid of nieuwe camera’s geïnstalleerd. In 10 gevallen plaatst de gemeente de camera’s, en 2 keer is het een particulier (grote veehouderij en voetbalclub FC Twente) die toezicht instelt. Daarnaast wordt in de Kruidenwijk (Almere) het huidige toezicht verlengd.

Op 3 locaties wordt cameratoezicht overwogen. Leeuwarden wil afvaldumpers in de binnenstad betrappen, Zeist wil autovandalisme een halt toeroepen. De gemeente Geertruidenberg houdt een enquête onder de bevolking over veiligheid, om het inzetten van camera’s te kunnen rechtvaardigen.

Heerlen - naar verluidt de camerahoofdstad van Nederland - gaat alle oude camera’s vervangen door nieuwe, digitale exemplaren.

Dat komt neer op 12 locaties met meer camera’s, 3 overwegingen, 1 verlenging en 1 vervanging in een maand tijd. De schatting van 200.000 camera’s lijkt anno 2017 dus alleen maar te stijgen.

Toezicht gestopt/vertraagd

Maar niet overal wordt cameratoezicht met open armen ontvangen. In Heino en Raalte wordt juist besloten om geen camera’s op stations te plaatsen. Politieke partijen VVD en Lokaal Alternatief hebben een motie ingediend om camera’s te laten plaatsen, maar Prorail en burgemeester Martijn Dadema vinden het veilig genoeg.

De gemeente Den Bosch wil juist graag 32 camera’s in de binnenstad plaatsen. De eigenaren van de panden waar de camera’s worden geplaatst hebben echter nog niet allemaal toestemming verleend.

Succes

Uiteraard worden de geboekte successen van cameratoezicht ook regelmatig beschreven. In Tilburg zijn 2 misdaden opgelost dankzij camera’s.

Het eerste succesverhaal betreft een man die een vrouw met een mes heeft bedreigd. Hij kon via een signalement en cameratoezicht worden achterhaald en opgepakt.

2 weken later pakte de Tilburgse politie 2 winkeldieven op. Hierbij kon een medewerker via camera’s live de winkel in de gaten houden, en konden de daders door de politie worden opgepakt.

Enschede beschrijft de successen van cameratoezicht in 2016 in een verslag. In totaal werden 98 vechtpartijen, 57 wildplassers, 51 aanhoudingen, 17 drugsdealers en 13 gezochte personen op beeld vastgelegd. In 55 gevallen werd camerabeeld gebruikt om strafrechtelijk onderzoek mee te doen.

Ophef

Ook vond ik 5 verhalen waar camera’s voor ophef zorgen. Zo meldt RTL Nieuws dat een klant van Fit For Free in de kleedkamer werd gefilmd. Daardoor heeft hij mogelijk recht op een schadevergoeding.

Studenten in Arnhem protesteerden tegen camera’s in hun woning. De huisbaas wil overlast in en rondom het studentenhuis voorkomen, maar de bewoners vinden dat hun privacy wordt aangetast.

In de Steenbergse politiek wordt discussie gevoerd over camera’s die op 1 september in werking treden. Zo zouden er nu meer camera’s komen dan van tevoren is afgesproken. Ook is er nog geen evaluatie gepland.

Bewoners van de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld voeren gesprekken over het cameratoezicht in hun buurt. Zij vinden dat er minder in camera’s moet worden geïnvesteerd, en meer in agenten op straat.

Ten slotte zijn afgelopen maand de politieposten bij joodse instellingen in Amsterdam verwijderd. In plaats van bemande controleposten komen er geavanceerde camera’s en een team van 31 agenten dat de beelden bekijkt.

Hebben wij volgens jou nog nieuwsverhalen gemist? Of heb jij zelf iets meegemaakt rondom cameratoezicht? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Cameratoezicht
Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelde...
Alles over dit onderzoek