Interview Drukte in het bos

Hoe we ons saaie bestaan ontvluchten in het bos: “Mensen willen belevenis”

zaterdag 07 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Sporten in de natuur / NatuurlijkSportief

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

zaterdag 07 maart 2020 Leestijd: 2 min.

In ons onderzoek ‘Van wie is de natuur?’ richten we ons op de drukte in de Nederlandse bossen, op de heide en aan het strand. Veel mensen tippen ons met hun irritaties en vertellen over overvolle paden, parkeerplaatsen en pannenkoekenhuizen. Waarom willen we eigenlijk massaal de natuur in? We vragen het Teun van der Klis, trainer bij NatuurlijkSportief.  

De sporttrainingen van Teun van der Klis zijn nét iets anders dan een stukje joggen op een loopband in de sportschool. Bij een training van Teun gaan de sporters de natuur in. Ze gooien zware stenen voor zich uit, klimmen in bomen, zwemmen door sloten en rennen heuvels op. ‘NatuurlijkSportief’ is acht jaar geleden begonnen in Dordrecht en nu kun je op meerdere plekken in Nederland trainingen volgen. “Het is de tijdgeest dat mensen de behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat is ook waarom het ons zo goed gaat.” 

Is al dat klimmen in bomen en met stenen gooien niet slecht voor de natuur? “Wij gooien soms rotsblokken van een dijk, en dan lopen er oudere mannetjes langs die vragen of we ze ook terugleggen [voor de oeverbescherming]. Dat doen we ook altijd, echt. We gaan alleen van de paden af waar het mag en werken samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten”, vertelt Teun. “We gebruiken de natuur vrij intensief, maar doen dat wel op een verantwoorde manier, met oog voor de natuur en overige gebruikers.” Volgens hem vindt de oudere garde natuurliefhebbers dat je alleen met je handen in je zakken naar de natuur mag kijken, maar vindt de nieuwe garde dat natuur ook beleven is. Teun: “In het broedseizoen moet je ervan afblijven, maar daarna is het niet zo dat je nooit van het pad af mag. Herten vertrappen de boel ook, zei een boswachter ooit tegen me.”

Waarom duiken we massaal de natuur in?

Volgens Teun is een sportschool met loopband en televisiescherm niet meer waar mensen naar op zoek zijn. Teun: "Mensen hebben een druk leven en een drukke baan waarin ze veel moeten presteren. Dat compenseren ze door tijd buiten door te brengen. Ze willen vies worden, zich ruig voelen. In al die saaiheid van het dagelijks leven willen mensen iets meemaken." Hij verwijst ook naar de populariteit van sportwedstrijden als Mud Masters, waarbij sporters hardlopen over een hindernisparcours, een ruige race met modder en water.

Vechtpartijen op de paden

We zijn ook benieuwd of Teun de irritaties waar we tips over krijgen, ook ziet als hij in de natuur is. "De ergernissen zijn soms best groot is mijn ervaring. Ik heb wel eens een vechtpartij gezien, maar ook schelden en duwen. Specifiek zij die natuur hebben bestemd voor zichzelf, zoals bijvoorbeeld mountainbikers en hun mountainbikepaden, storen zich enorm aan andere gebruikersgroepen. Trailrunners bijvoorbeeld [hardlopen op onverharde paden], hebben geen eigen paden en zijn vaak op mountainbikepaden. Het is officieel ook niet verboden om er te lopen, maar ik snap wel dat als je als mountainbiker met snot voor de ogen de hoek om komt, dan is zo'n trailrunner niet handig", vertelt Teun. "En ja, ‘echte natuurliefhebbers' die ergeren zich aan alle anderen die de natuur 'verstoren'."

Oproep: Ons onderzoek naar de drukte in de natuur gaat door. Wij zijn op zoek naar mensen die wel eens van de paden afgaan. Waarom doe je dat? Mag het op de plek waar jij struint? Denk je weleens aan de gevolgen voor de natuur? Tip ons! Anoniem tippen kan ook…

Lees meer over

Natuur en milieu Van wie is de natuur?
Verkenning Research Opnames Uitzending

175 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Neeltje Bollen Verslaggever
Verslaggever Neeltje Bollen is opgeleid als bioloog, maar wist al snel dat ze liever televisieprogramma’s wilde maken. Haar wetenschappelijke achtergrond en haar ruime ervaring bij wetenschapsprogramma’s komt goed van pas bij De Monitor. Een ingewikkeld meetrapport, kamerbrief of wettekst, ze draait haar hand er niet voor om. Als maker vind Neeltje het leuk om complexe onderwerpen creatief, begrijpelijk en menselijk in beeld te brengen. Want televisie is tenslotte om naar te kijken.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We willen er met z'n allen lekker op uit. Op de mountainbike, te voet of hangend aan een kite: de natuur in Nederland wordt steeds drukker. Welke problemen levert dat op?
Alles over dit onderzoek