Oproep Recht

Hoe toegankelijk is onze rechtsgang nog?

zondag 12 januari 2020 Leestijd: 2 min.

Jan Vlug in de rechtbank / ANP

Thijs Boelens

Verslaggever

Thijs.boelens@kro-ncrv.nl

zondag 12 januari 2020 Leestijd: 2 min.

Jan Vlug is strafrecht-advocaat in Deventer en ziet dat het rechtssysteem in zijn voegen kraakt. ‘Advocaten houden er mee op. Ik ken collega’s in de sociale advocatuur die op een bestaansminimum leven maar zich wel drie slagen in de rondte werken. En die houden er mee op, steeds meer. Ik zie dat om mij heen gebeuren. Dat betekent dat mensen met een kleine beurs minder advocaten ter beschikking hebben, en die zijn al overwerkt.'

'Ik merk zelf ook dat het moeilijker wordt mijn werk te kunnen doen.’ Vlug geeft een voorbeeld: ‘Sinds 2017 bestaat het wettelijk recht op een advocaat bij een politieverhoor, de verhoorbijstand. Ik krijg daar 150 euro voor, ook als het verhoor drie dagen duurt. Ik heb uitgerekend dat sinds de invoering van de verhoorbijstand ik een dag in de week meer ben gaan werken. Onbetaald. Dat komt mijn werk en dus mijn cliënten niet ten goede.’

Ik ken collega’s in de sociale advocatuur die op een bestaansminimum leven maar zich wel drie slagen in de rondte werken.Advocaat Jan Vlug

Het rommelt duidelijk binnen de sociale advocatuur. Vandaag bericht de Volkskrant dat 23 van de 30 Juridische Loketten in het land het vertrouwen in de directeur hebben opgezegd. De medewerkers zeggen dat er sprake is van mismanagement en wanbestuur. Opmerkelijk, want juist het Juridisch Loket krijgt in de hervormingsplannen van minister Sander Dekker een grotere rol om het recht voor met name de lagere inkomens toegankelijk te houden. Maar die hervormingsplannen zijn onuitvoerbaar, zeggen de medewerkers van het Juridisch Loket in de Volkskrant.

Het is een nieuw hoofdstuk in een lange reeks van hervormingen en bezuinigingen in het juridisch domein. Rechtbanken zijn gefuseerd. Kantongerechten zijn vrijwel allemaal verdwenen en daarmee uit de haarvaten van de samenleving. Reistijd naar de dichtstbijzijnde rechtbank is toegenomen. Rechters klagen steen en been over de hoge werkdruk en zeggen dat de kwaliteit van de rechtspraak in gevaar komt. De sociale advocatuur staat onder druk door lage vergoedingen. Strafrechtadvocaten hebben geen trek meer in pro deo-zaken omdat de vergoeding niet in verhouding staat tot de uren die ze eraan kwijt zijn.

Griffiekosten omhoog

Naar de rechter stappen om je recht te halen, wordt verder belemmerd omdat in het civiele recht de griffiekosten de laatste jaren ook nog eens zijn verhoogd. Zeer tegen de wens van de Raad voor de Rechtspraak.  Zij constateren dat door deze verhoging vooral in kleinere incasso-zaken gedupeerden afzien van een gang naar de rechter, omdat de griffiekosten in geen verhouding staan tot het geld dat verschuldigd is.

Oproep

Wat zijn jouw ervaringen? Ben jij ontmoedigd om naar de rechter te stappen? Of merk jij als advocaat ook dat het rechtssysteem in Nederland steeds minder toegankelijk wordt? Laat het ons weten en deel je ervaringen met ons.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Geen geld, geen advocaat
Verkenning Research Opnames Uitzending

Geen geld, geen advocaat

Uitzending

De uitzending 'Geen geld, geen advocaat' is te zien op 16 maart op NPO2 om 22.15 uur.

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 16 maart 2020 om 22:20  NPO2

96 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Geen geld, geen advocaat

Oproep

Merk jij dat het steeds moeilijker wordt om je recht te halen? Kom je de rechtbank nog wel binnen of gaan alle deuren dicht? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Thijs Boelens Verslaggever
Thijs Boelens is een journalist met een scherpe neus voor maatschappelijke misstanden. Hij beweegt zich makkelijk in verschillende omstandigheden en situaties. Vertrouwen vindt hij een van de belangrijkste elementen in de onderzoeksjournalistiek. Daar valt of staat alles mee. Maar de botte bijl gaat er in als het moet. Ook dat is soms noodzakelijk. Thijs Boelens studeerde geschiedenis in Groningen en werkte daarna voor diverse omroepen en kranten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Red de Rechtsbijstand!’ ‘Recht voor iedereen!’ Sociaal advocaten gingen afgelopen tijd in toga de straat op voor behoud van de rechtshulp aan mensen met een kleine beurs. De beroepsgroep staat onder
Alles over dit onderzoek