Interview zwangerschapsdiscriminatie

Hoe slechte werkomstandigheden invloed kunnen hebben op je baby

vrijdag 14 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Hoe slechte werkomstandigheden invloed kunnen hebben op je baby / Gettyimages

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 februari 2020 Leestijd: 2 min.

“Zwangere vrouwen werken vaak door onder omstandigheden die niet altijd goed zijn voor henzelf of de baby”, stelt bedrijfsarts Monique van Beukering. De regels en de richtlijnen zijn er, maar in de praktijk worden die lang niet altijd toegepast. “Dat komt ook omdat werkgevers en zwangeren vaak niet weten wat de gevolgen kunnen zijn”, aldus Van Beukering.

Naast bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak is Van Beukering ook onderzoeker bij het Amsterdam UMC. Daar houdt zij zich bezig met gezond werken rond de zwangerschap. Ze stelde met andere deskundigen een richtlijn voor bedrijfsartsen op hoe je een zwangere werknemer het beste kunt begeleiden. Daarin staat onder andere dat werken met chemische stoffen een nadelig effect kan hebben op de ongeboren vrucht.

Van Beukering: “Grote chemische bedrijven hebben dat meestal wel goed geregeld, maar kleinere bedrijven weten vaak niet wat wel en niet mag met giftige stoffen.” Tipgever Patricia stond bijvoorbeeld met zeven maanden nog in de lijmdampen: 

lees ook: “Met zeven maanden stond ik nog boven een schuurmachine en ademde giftige lijmdampen in” vrijdag 20 december  

Stress, lang staan en tillen

Maar ook minder voor de hand liggende arbeidsomstandigheden – zoals stress en lang staan - kunnen al effect hebben op de gezondheid van de baby, legt Van Beukering uit. “Als je bijvoorbeeld regelmatig langer dan drie uur staat of meer dan vijf kilo tilt dan is er een kleine kans op vroeggeboorte. En er zijn onderzoeken die aantonen dat als je meer dan 32 uur werk combineert met voortdurende werkstress er een kans is op een lager geboortegewicht. Dat kan al snel 150 gram schelen.” 

Werkstress en andere belastende werkomstandigheden voorkomen dus, maar dat is niet in elke sector makkelijk. Van Beukering realiseert zich dat het een dilemma is. Want hoe meer arbeidsomstandigheden er moeten worden aangepast, hoe meer ‘gedoe’ het is voor sommige werkgevers om een zwangere vrouw in dienst te hebben. In het onderzoek Zwangerschapsdiscriminatie laat een kleine werkgever ons bijvoorbeeld al weten dat hij er niet om staat te springen:

“Het is gewoon niet handig, een zwanger iemand in een klein bedrijf te hebben. Zwangere vrouwen zijn altijd eerder ziek.( … ) Je kunt niet zomaar een nieuw iemand op die plek inpluggen, die moet weer ingewerkt worden en dat kost tijd.”

Groot probleem

Van Beukering ziet in de dagelijkse praktijk werkgevers worstelen met de combinatie werk en zwangerschap: “Het is een groot probleem, waar ik helaas niet meteen een oplossing voor heb. Maar kinderen moeten nou eenmaal wel geboren worden. Als sommige arbeidsomstandigheden aantoonbaar invloed hebben op moeder en kind, dan moet je daar als werkgever wel iets mee. Het hoort bij je baan als werkgever om een zwangere vrouw veilig te laten werken. Daar hebben die vrouwen ook recht op.”

Uiteindelijk heeft niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever iets aan een actieve aanpak, vindt Van Beukering. “Een deel van het verzuim kan voorkomen worden als je tijdig de arbeidsomstandigheden aanpast.” Kosten hoeven daarbij geen belemmering te zijn volgens de bedrijfsarts. “Als een werknemer haar werk moet aanpassen vanwege zwangerschap of ziek is door de zwangerschap, dan krijgt de werkgever het loon vergoed van het UWV.”

Uitzending Zwangerschapsdiscriminatie

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek