Hoe pakken we overgewicht aan?

vrijdag 28 november 2014 Leestijd: 1 min.

2014-11-28 - Obesitas, een modern fenomeen - site /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 28 november 2014 Leestijd: 1 min.

Welkom bij dit nieuwe onderzoek van de Monitor! Dit keer gaan we ons verdiepen in overgewicht en obesitas. Meteen maar even iets uitleggen want: obesitas? overgewicht? Zijn dat niet synoniemen? Nee overgewicht begint bij een BMI van 25+, obesitas bij 30+. Ik heb net berekend dat ik krap onder de 25 zit dus dit onderwerp gaat vooralsnog niet over mijzelf.

Mijn collega naast me roept meteen dat ze die BMI niet zo serieus neemt. Er is inderdaad discussie over, zie deze reportage. Het geeft aan dat het onderwerp al heel snel alle kanten op kan. Gaat het om de rol van de ouders? Of moeten we de lessen op school aanpassen? Of heeft dit allemaal geen zin zolang we in een omgeving leven waar we gemakkelijk goedkope producten kunnen eten die in bepaalde hoeveelheden ongezond worden?

Hoofdrolspelers

Dat obesitas een ernstige aandoening is kan door alle media aandacht geen geheim meer zijn. Het kost ook een hoop, bijna net zo veel als roken en terrorisme. Maar daar richten we ons niet op. Wij willen weten wie de hoofdrolspelers zijn in de strijd tegen de te dikke buik. En dan vooral de dikke buik van de jeugd. Wat doen die hoofdrolspelers nu om dit probleem te beteugelen? Want met die te dikke buiken gaat het niet goed en dat kan en moet beter. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

We willen graag starten met ons onderzoek maar daarvoor zijn we voor een belangrijk deel afhankelijk van uw tips. Kom met uw ervaringen en inzichten en vragen. Want ons onderzoek begint bij u.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek