Hoe ouderen niet aan een seniorenwoning komen: Jongeren krijgen voorrang

woensdag 09 november 2016 Leestijd: 3 min.

Huurster over tekort ouderenwoningen: ‘Geen wonder als je seniorenwoningen aan 18-plussers gaat verhuren’ Foto; ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 09 november 2016 Leestijd: 3 min.

‘Ik wilde heel graag naar een andere seniorenwoning in Houten, die betaalbaarder was. En die waren er ook, maar daar maakte ik geen enkele kans op omdat voor die woningen 65-plussers voorrang hadden.' Een jaar zocht de 62-jarige Yvonne tevergeefs naar een goedkopere huurwoning in Houten, maar wat schetst haar verbazing? Keer op keer werden seniorenwoningen niet aan haar, maar aan jongeren en gezinnen toegewezen. Yvonne benadert ons na een oproep over de beschikbaarheid van seniorenwoningen voor het dossier Huurdersproblemen.

lees ook: Ouderen: 'Langer thuiswonen wordt ons onmogelijk gemaakt’ vrijdag 21 oktober

Tijdens haar zoektocht stuit Yvonne op het volgende. Sinds de Woningwet op 1 januari van dit jaar is aangepast, mogen woningen niet meer onder de naam seniorenwoningen worden aangeboden. Seniorenwoningen zijn voortaan herkenbaar aan het label Voorrang 65+. Iedereen mag voortaan reageren op deze woningen, maar woningzoekenden vanaf 65 jaar krijgen voorrang.

Jongeren en gezinnen gaan voor

De nieuwe maatregel heeft als gevolg dat woningen voor ouderen ook aan huurders van andere leeftijden toegewezen mogen worden. En dat werkt in het nadeel van Yvonne. Zij reageert op woningen in Houten met voorrang voor 65-plus. Maar door gebrek aan animo van 65-plussers worden deze woningen aan jongere huurders met de langste inschrijftijd toegewezen.

‘Ik stond pas 3 jaar ingeschreven, dat betekende dat iemand die veel jonger was dan ik en boven de 18 jaar was voorrang kreeg op mij voor de seniorenwoningen.’

Na lang zoeken naar een woning in Houten, geeft Yvonne het op en vindt zij uiteindelijk een woning in Nijkerk. De seniorenwoning die zij achterlaat, wordt toegewezen aan een moeder met een 18-jarige zoon. Een andere ouderenwoning in haar woonblok gaat naar een jong gezin met en kind van 4 jaar. En ook in Yvonne’s nieuwe woonplaats Nijkerk worden seniorenwoningen aan jongeren toegewezen.

‘Mijn buurvrouw is 23 jaar en dat komt omdat de Woningstichting Nijkerk de woningen als gewone woningen aanbiedt, dus iedereen boven de 18 mag op deze seniorenwoningen reageren.’

Volgens Yvonne heeft zij het getroffen met haar jonge buurvrouw, maar ontstaat er een tekort aan seniorenwoningen als die worden toegewezen aan jongeren.

Voorbereid op oude dag

Yvonne woonde in een gelijkvloerse seniorenwoning in Houten omdat zij last heeft van duizelingen en een hoge bloeddruk. Traplopen is daardoor soms problematisch. Ook wilde zij een seniorenwoning voor het geval zij slechter ter been wordt. Yvonne is goed op haar oude dag voorbereid, althans zo leek het. En precies zoals de overheid het graag ziet. Van ouderen wordt immers verwacht dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

‘Ik ging er van uit dat ik daar voor altijd zou blijven wonen’, vertelt zij. Maar het liep anders. Haar woning van woningcorporatie Viveste werd na diverse huurverhogingen te duur en Yvonne moest op zoek naar een goedkopere seniorenwoning. Ze heeft een klein inkomen met een aanvulling daarop vanuit de Participatiewet en ontvangt huurtoeslag. ‘Ik begon met een huur van 595 euro, dat was nog net te doen, maar na 3 jaar zat ik op 645 euro en per 1 juli 2016 zou de huur weer omhoog gaan.’

Passend Toewijzen

Ook de nieuwe regels voor Passend Toewijzen maken de zoektocht naar een woning er niet makkelijker op voor haar. De wet die in januari werd ingevoerd, schrijft voor dat ontvangers van huurtoeslag in een relatief goedkope sociale huurwoning moeten worden geplaatst. Bewoners die huurtoeslag ontvangen, mogen alleen nog reageren op woningen met een huur van maximaal €586,68 per maand. En die woningen zijn schaars, ondervond ook Yvonne.

‘Ik moest kiezen, of wachten en al die tijd ontzettend op de centjes moeten letten, of naar een andere plaats verhuizen waar ik al langer voor ingeschreven stond, zoals Amersfoort en omstreken.'

Het werd uiteindelijk Nijkerk. Yvonne huurt nu een klein huis voor 388 euro per maand en heeft daardoor 100 euro meer per maand te besteden dan voorheen. Maar veel liever was ze in Houten gebleven.

‘Ik ben nu naar een seniorenwoninkje in Nijkerk verhuisd, een plaats waar ik niemand ken, en mijn vrienden wonen nu dus heel erg ver van mij en ik heb geen auto. Ik heb als senior naar een totaal vreemde plaats moeten verhuizen.’ Yvonne is alleenstaand, heeft geen kinderen en moet weer een heel nieuw leven opbouwen in Nijkerk.

Herken je de ervaringen van Yvonne Jansen? Zoek je ook een betaalbare seniorenwoning en kom je niet in aanmerking door de veranderde toewijzingsregels? Of zijn er onvoldoende passende seniorenwoningen beschikbaar? Mail naar tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl. Of tip ons met het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek