Hoe onafhankelijk is de bedrijfsarts?

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 14.43.12 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Hoe onafhankelijk is de bedrijfsarts?

Is er een link tussen de ziekte en het werk? Die vraag staat vaak centraal wanneer een werknemer het vermoeden heeft dat hij of zij een beroepsziekte heeft opgelopen. Maar hoe bewijs je dat, zoals we zagen in het geval van Kees Ludlage.

Ons onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Werk je ook als bedrijfsarts? En vindt jij ook dat je onafhankelijk positie onder druk staat? Of merk je daar juist weinig van? Laat het ons weten! Dat kan via ons tipfomulier. Of via een e-mail op: tip insturen.

Gedwongen lening in plaats van bijzonder bijstand

Het verhaal van tipgever Amir wekte begin vorige week veel verontwaardiging op. De Iraanse vluchteling met een verblijfsvergunning wilde zijn huis inrichten en vroeg bijzondere bijstand aan, maar werd gedwongen om een lening met een rente van 13,7 procent bij de stadsbank af te sluiten. De gemeente geeft bijstandsgerechtigden dus eerder een rentedragende lening dan bijzondere bijstand, terwijl voor het uitkeren van bijzondere bijstand wel budget gereserveerd is in de begroting van de gemeente. Joke de Kock, voorzitter vereniging schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK), leverde kritiek op dit systeem.

Het verhaal van Amir bracht veel reacties teweeg. De gemeente geeft bijstandsgerechtigden eerder een rentedragende...

Posted by De Monitor on vrijdag 23 oktober 2015

Volgens haar is er binnen het ‘bijstandsbedrag’ in de praktijk geen sprake van vrije ruimte om rentedragende leningen af te lossen. Zij stelt dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in actie moet komen en moet zorgen voor meer maatwerk. Hoe werkt dit systeem precies en in welke gemeentes blijft geld op de plank liggen terwijl bijstandsgerechtigden dure leningen moeten afslaan. Herken je dit of weet je meer hierover? Mail ons op tip insturen.

Geld terug bij na foutieve declaraties in de zorg?

Ons onderzoek Dokters in de knel richt zich momenteel op de vraag of de patiënt die een aanvullende tandartsenverzekering heeft afgesloten geld terug krijgt van de verzekeraar op het moment dat die een foutieve declaratie van een tandarts terugvordert.

De Nederlandse Zorgautoriteit bepleit dat alles wat een patiënt te veel betaalt sowieso één op één terugkomt. Achmea gaf ons vier verschillende antwoorden en we zoeken uit of hun laatste antwoord klopt en welke gevolgen dit heeft. Betekent het bijvoorbeeld dat je niet gecompenseerd wordt, als je bijvoorbeeld nooit meer een zware en dure behandeling hoeft te ondergaan, of als je van verzekeraar wisselt? Tips zijn welkom via ons formulier of via tip insturen.

Werken met behoud van uitkering

Na onze uitzending over de tegenprestatie in het dossier Sociale Dienst krijgen we een opvallende tip vanuit de gemeente Lingewaard. De tipgever zegt tweeënhalf jaar met behoud van uitkering gewerkt te hebben. En terwijl hij met behoud van uitkering bij een arbeidsbemiddelingsbureau werkte, hielp hij anderen aan een betaalde baan.

Hoe kan het dat je meer dan twee jaar met behoud van uitkering werkt en dat niet leidt tot een betaalde baan? En zijn er meer bijstandsgerechtigde die met behoud van uitkering andere mensen naar betaald werk proberen te helpen? Wij gaan verder met ons onderzoek. Tips zijn welkom via ons formulier of via de mail: tip insturen

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek