Hoe moeilijk is het om als slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag je verhaal te doen?

woensdag 01 november 2017 Leestijd: 1 min.

#MeToo / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

woensdag 01 november 2017 Leestijd: 1 min.

In de golf aan bekentenissen die #MeToo op social media heeft voortgebracht, zegt nu ook journalist Jelle Brandt Corstius seksueel te zijn misbruikt. Maar zijn verhaal doen kan hij niet, schrijft hij in dagblad Trouw. ‘Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen en ik ken - voorlopig - geen andere incidenten.’ Hoe moeilijk is het om als slachtoffer van seksuele intimidatie je verhaal te doen? En in hoeverre kun je je recht halen? Wij starten een nieuw onderzoek naar seksueel machtsmisbruik. Help jij mee met onze research? 

Miljoenen vrouwen (en mannen) deelden afgelopen weken hun ervaringen met intimidatie, aanranding en verkrachting onder de hashtag #MeToo. Niet langer willen zij die ervaringen als geheim met zich meetorsen, maar ze willen duidelijk maken dat seksueel overschrijdend gedrag niet langer meer wordt getolereerd. Het gaat daarbij niet alleen om denigrerende en seksistische opmerkingen. Ook verhalen over fysieke aanranding of het eisen van seksuele handelingen in ruil voor een baan, een promotie of een andere gunst komen langzaam naar buiten.

Het enorme aantal getuigenissen schokt. Ook op onze redactie lezen wij met ontsteltenis de verhalen van alle mannen en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel machtsmisbruik. En daarmee is #MeToo meer dan een gewone hashtag. Het dwingt ons te erkennen dat seksueel machtsmisbruik nog altijd onvoldoende serieus wordt genomen. En het is het begin van een veel groter gesprek om de samenleving op dit vlak gezond en evenwichtig te maken. 

Ik wil de komende maanden graag dit gesprek graag met jullie voeren. En ik hoop jullie ook met mij. Wil je iets aan mij kwijt over dit onderwerp? Dan kan je mij e-mailen op anne.deblok@kro-ncrv.nl

PS. Ik zal je e-mail ten alle tijden vertrouwelijk behandelen en uiteraard alleen publiceren als jij daar toestemming voor geeft. 

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek