Hoe maak je een gebalanceerd verhaal over politiegeweld?

dinsdag 28 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Politie aanwezig op een zaterdagavond in de hoofdstad / ANP

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

dinsdag 28 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Hoe goed kun je politiegeweld controleren? Dat was de titel van ons eerste artikel dat we begin augustus plaatsten over een nieuw wetsvoorstel rond politiegeweld. Onmiddellijk stroomden er vele, uiteenlopende reacties binnen via onze social media-kanalen. De reacties zeggen iets over de complexiteit van dit onderwerp. Hoe ga je om met zo’n lastig onderwerp? En hoe zorg je ervoor dat je een gebalanceerd verhaal schrijft?

Kees van Burgt reageerde via Twitter op het artikel: ‘Negentig procent van de agenten is zo slecht getraind en die moeten echt geen geweld gebruiken.’ Lambert Bos beaamt die veronderstelling en vindt dat er een groot tekort is aan training op gebied van verbaal en fysiek ingrijpen. Luuk de Jonge is van mening dat een fout door de politie kan gebeuren, maar dat die fout dan ook moet worden toegegeven door de politie wanneer er schade is aangebracht bij de persoon.

Maar er kwamen ook reacties van de andere kant. Zo reageerde een oud-agent: ‘Ik constateer veel aannames, veronderstellingen, vooroordelen en dogma’s van journalisten, in plaats van feitenkennis door waarheidsvinding.’ Ook Wim Hoonhout van de politie-eenheid Rotterdam was kritisch op ons eerste artikel.


Gebalanceerd verhaal

Naar aanleiding van deze reacties zijn we op de redactie in gesprek gegaan. Want wat weten wij nou echt van dit onderwerp? En hoe zorgen we ervoor dat we niet vooringenomen te werk gaan? We besluiten daarom contact op te nemen met Wim Hoonhout, één van de personen die reageerde via Twitter.

‘Het artikel dat begin augustus op de website verscheen, ademde mijns inziens een vorm van vooringenomenheid in,’ vertelt Hoonhout aan de telefoon. ‘Een te vrije vertaling van de stelselherziening geweldstoepassing; woorden als ‘goed fout’ bij incidenten waarbij een verdachte door een politiekogel om het leven komt, terwijl er een gerechtelijke uitspraak ligt die deze geweldstoepassing als rechtmatig beoordeelde. Bij mij beklijft dan een gevoel van “waar zoek je nu naar?” Waar is de onafhankelijke en journalistieke balans die bij aanvang van een verdieping op zo’n belangrijk onderwerp het vertrekpunt moet zijn.’

‘Natuurlijk moet het geweld dat de politie toepast, beoordeeld worden; de vraagstelling mag ook kritisch zijn. Ik vind alleen dat je daarbij zorgvuldiger moet kijken naar de huidige wet- en regelgeving of komende veranderingen daarop. En als je specifieke casussen benoemt, moet je wel de ins en outs van die casussen weten. Anders begeef je je als journalistiek onderzoeksprogramma op glad ijs,’ zegt Hoonhout tot slot.

lees ook: Hoe goed kun je politiegeweld controleren? donderdag 02 augustus

Zelfreflectie

De kritiek leert ons dat dit geen gemakkelijk onderwerp is. En dat hadden we ook niet verwacht. We worden geacht om een evenwichtig verhaal neer te zetten en daarom is zo’n gesprek zoals met de politie, een goed moment voor zelfreflectie. Waar moeten we namelijk op letten tijdens dit onderzoek naar politiegeweld? En wat is politiegeweld eigenlijk? De aankomende weken gaan we dit uitzoeken.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politiegeweld
Verkenning Research Opnames Uitzending

55 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Politiegeweld

Oproep

Waar moeten we volgens jullie opletten tijdens dit onderzoek? Wat weten jullie van politiegeweld? En wat vinden jullie van het nieuwe wetsvoorstel?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig...
Alles over dit onderzoek