Hoe lang kan jouw schuld op de financiële markten ronddwalen?

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 1 min.

brieven_03 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Heeft de wereld van de incasso al zijn geheimen prijsgegeven? Ik denk van niet. Na onze uitzending van eind april denken we over een vervolg. Ditmaal specifiek over het doorverkopen van schulden. Tips zijn welkom.

Het is een fascinerende wereld: schulden van mensen worden jarenlang doorverkocht, van incassobureau aan incassobureau. Soms komt de schuld in handen van een buitenlandse firma. Om daarna weer in Nederlandse handen te komen. Er moet een moment komen dat de schuld betaald is of dat de vordering geen waarde meer heeft. Tot dat moment is er handel, want hoe weinig die vordering uiteindelijk ook waard is, er is altijd een partij te vinden die een gokje wil wagen.

Het blijft mistig hoe omvangrijk deze praktijk is. Een belangrijke maatschappelijke vraag is of het doorverkopen de schuldenaren schade toebrengt. Bijvoorbeeld omdat onenigheid over de oorspronkelijke rekening niet meer bekend is bij de nieuwe eigenaar van de schuld. Die is dus niet bereid daar over te praten, want die wil snel geld en investeert niet meer in goede klantrelaties.

Natuurlijk moet iedereen zijn rekening betalen. Wanbetaling kan schadelijk zijn voor bedrijven. Maar moet er niet een tijdslimiet zijn voor de handel in schulden van burgers? Nu kan het in theorie 20 jaar doorgaan. small_Schermafbeelding 2016-06-14 om 18.07.19.png

Inspiratie

We gaan er nog eens induiken. Ter inspiratie stuurde één van onze tipgevers een uitzending van John Oliver, een Amerikaanse talkshowhost. Het is een hilarisch én verontrustend commentaar op bedrijven die schulden opkopen en vervolgens de schuldenaren keihard aanpakken om zo hun winst te pakken. 'Schuldopkopers zijn niet altijd zo netjes dat ze hun informatie over schuldenaren controleren vóór ze het geld gaan innen.'

In ons onderzoek spraken we al eerder met bedrijven die schulden opkopen. Zowel Colin Nugteren van het incassobureau DirectPay als Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl zeggen dat met hun handel niets mis is en dat klachten daarover netjes behandeld worden. De Consumentenbond is wel kritisch over de doorverkoop.

Ik wil meer over deze wereld weten. Hoe vaak wordt een vordering doorverkocht? Hoe lang kan het doorgaan? Wat zijn de verdiensten? Leidt het tot uitwassen of is dit goed geregeld? Zouden er grenzen aan moeten worden gesteld? Hoe groot is het financiële belang van bedrijven om met deze handel door te gaan? Weet je hier meer over mail naar demonitor@kro-ncrv.nl. Of gebruik het tipformulier:

[TIP text=Weet je meer over het doorverkopen van vorderingen?]

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 86 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 2019 om 22:40  NPO2

253 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek