Hoe je van voedselafval elektriciteit en warmte maakt

donderdag 25 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken ruikt aan de 'rijke moes' die als brandstof geldt voor de vergister van Orgaworld /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 25 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Eten weggooien is zonde. Maar afvalverwerker Orgaworld probeert de schade te beperken door van voedselafval groene stroom, warmte en mest te maken. Onder andere de over-de-datum-producten van alle Albert Heijn-winkels in Nederland krijgen hierdoor toch nog een nuttige bestemming.

Voor ons dossier Voedselverspilling leidt directeur Klaas van den Berg ons rond op het terrein van Orgaworld in Amsterdam. Hier staat een zogenoemde vergister die met behulp van bacteriën groen gas maakt uit voedselafval.

Ingepakte producten worden eerst uitgepakt in een grote machine in Lelystad en tot moes gemalen voor de vergister in Amsterdam. Met enthousiasme vertelt Van den Berg over deze ‘rijke moes’ die volgens onze presentator Teun van de Keuken ontzettend stinkt. Van den Berg spreekt erover alsof hij ‘een soort televisiekok’ is, zo verwoordt Teun het.

Het proces in de vergister is volgens Van den Berg te vergelijken met wat er in de menselijke maag gebeurt. ‘Er gaat eten in – en dat is in dit geval afval – en dan gaan er duizenden bacteriën aan het werk en komt er gas uit.’ Wat achterblijft heet digestaat, de ‘poep’ van de bacteriën.

Van den Berg zegt met deze vergister 15.000 huishoudens in Amsterdam van groene stroom te voorzien, 3000 huizen te verwarmen. Bovendien is het digestaat nog goed te gebruiken als meststof waarmee weer planten kunnen groeien.

Wat Orgaworld doet met voedselafval is zonder twijfel beter dan het weg te gooien of te verbranden, zoals we vroeger wel deden. Dat vindt de overheid ook. Vergisters worden dan ook gesubsidieerd, met de zogenoemde Subsidie Duurzame Energie (SDE), net als windmolens en zonnepanelen.

Toch zou het nog altijd een stuk beter zijn geweest als al dit eten gewoon zou zijn opgegeten. De SDE-subsidies voor vergisters zijn onderzoeker van de Wageningen Universiteit Toine Timmermans dan ook een doorn in het oog. Volgens hem is er voor veel voedselafval een betere bestemming, maar is het, mede door de subsidies, te makkelijk om het naar de vergister te brengen. Het lijkt op een perverse prikkel om goed eten linea recta de vergister in te helpen. Daarover vertellen we je morgen meer.

Wat doet Albert Heijn om te voorkomen dat goed voedsel in de vergister van Orgaworld belandt? Je leest het komende zondag op onze site.

En komende zondag op NPO2 deel 2 van ons dossier over voedselverspilling. Heeft u tips hierover? Mail dan naar tip insturen

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek